Jača diplomatska borba protiv odlaganja radioaktivnog otpada

Društvo

Ministarstvo inostranih poslova BiH intenziviraće diplomatske aktivnosti kako bi se spriječili pokušaji da Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude lociran na padinama Trgovske gore.

 

To je u četvrtak saopšteno iz Savjeta ministara BiH nakon sjednice na kojoj je usvojena Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o stanju i aktivnostima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, na Trgovskoj gori, u opštini Dvor u Hrvatskoj.

 

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pripremiće i Savjetu ministara BiH na usvajanje dostaviti prijedlog odluke o imenovanju koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

 

Kako su dodali, izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori, suprotno Espoo konvenciji i drugim međunarodnim aktima koje su potpisale BiH i Hrvatska, mogla bi ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i imala bi izrazito negativan uticaj na okoliš u BiH.

 

“Istovremeno predstavlja ozbiljan sigurnosni problem s obzirom na to da je riječ o vrlo trusnom području”, naveli su iz Savjeta ministara BiH.

 

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, kaže da očekuje pozitivan ishod u aktivnostima bh. vlasti da se radioaktivni otpad ne odlaže na padinama Trgovske gore.

 

“Mislim da je sazrelo vrijeme da se preduzmu odgovarajući koraci kada je riječ o ovom problemu”, rekao je Drljača za “Nezavisne novine”.

 

Podsjetimo, nedavno je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio da je ovo ministarstvo sačinilo za Savjet ministara sveobuhvatnu informaciju u vezi s aktivnostima hrvatske vlade da na lokaciji Trgovske gore formira odlagalište radioaktivnog otpada.

 

On je tada izjavio da su procjene da Hrvatska neće odustati od odluke da na Trgovskoj gori formira odlagalište radioaktivnog otpada.

 

“Iz tog razloga smatramo da ćemo ovaj proces morati voditi kroz arbitražu pred međunarodnim sudom i iz tog razloga ćemo tražiti okvir za međunarodnopravno djelovanje”, naveo je Košarac.

 

Nedavno je i Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, još jednom upozorila da lokalitet Trgovske gore u Hrvatskoj ne smije biti odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada, jer bi, u suprotnom, bilo ugroženo 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une.

 

“Riješeni smo u namjeri da spriječimo da se na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH, izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad”, rekla je tada Golićeva.

 

Podsjetimo, prije par sedmica je iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane “Krško”, saopšteno da su od Ministarstva zaštite okoliša i energetike Hrvatske preuzeli na upotrebu lokaciju bivšeg vojnog skladišta “Čerkezovac” u opštini Dvor.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *