Stotine migranata biće prebačeno u kamp Lipa kod Bosanskog Petrovca

Društvo

Stotine migranata iz Bihaća i drugih gradova u Unsko-sanskom kantonu tokom narednih dana biće prebačeno u novoformirani kamp Lipa kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je premijer ovog kantona Mustafa Ružnić.

 

Ružnić je rekao da je u ovaj projekat uloženo oko dva miliona KM i da je Unsko-sanski kanton i prije pandemije pokazao sposobnost da se može nositi sa migrantskom krizom.

 

„Brzo dižemo tranzitni centar za sve migrante koji se slobodno kreću gradovima kantona, posebno u Velikoj Kladuši i Bihaću. Sa partnerima iz Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, gradom Bihaćom, Crvenim krstom, MUP-om i Ministarstvom zdravstva ubrzo ćemo početi sa izmještanjem migranata“, najavio je Ružnić u izjavi za TV “N1”.

 

On je istakao da u svemu najveći teret nose policijski službenici, zdravstveni radnici i volonteri Crvenog krsta.

 

U prvoj fazi formiranja kampa, Federalna uprava civilne zaštite i Crvni krst grada Bihaća postavili su 50 šatora sa 200 kreveta i pratećom opremom.

 

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić ranije je osudio to što su vlasti Unsko-sanskog kantona i Bihaća iskoristile trenutnu situaciju i sagradile migrantski centar na oko 200 metara od srpske pravoslavne crkve u selu Lipa.

 

Prošić je naveo da srpsko selo Lipa pripada Bihaću, a nalazi se na oko 25 kilometara od Bosanskog Petrovca.

 

„Znači, migranti su nam pred vratima“, naglasio je Prošić.

 

I Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ u više navrata osudio je takav plan, te ocijenio da su u FBiH iskoristili pandemiju virusa korona da tamo odakle su protjerali Srbe nasele muslimane iz Azije i Afrike.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *