U RS se vraća 98 njenih građana iz Tirola

Društvo

U prethodna 24 časa kroz republičke granične prelaze u Srpskoj prošlo je 25 osoba, a u karantinima lokalnih zajednica nalazi se 257 njih, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS i načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović.

 

On je dodao da se u narednom periodu očekuje dolazak u Srpsku 98 njenih građana iz Tirola.

 

– U našim graničnim karantinima nije smješteno puno ljudi, što je posljedica mjera u zemljama okruženja. Kako Italija, Austrija i druge zemlje EU budu olašavale kretanje, tako će i priliv građana u BiH biti veći – rekao je za BHT1 Novitović.

 

On je podsjetio da se građani RS u graničnim karantinima zadržavaju 24 časa, pa se upućuju u lokalne karantine, dok se građani FBiH uz pratnju pripadnika MUP RS prate u Federaciju.

 

– Iako je obaveza BiH da sve svoje građane prihvata, sad u posebnoj proceduri moramo da damo izjavu da prihvatamo da oni uđu u BiH.

 

– To posebno važi za one koji dolaze iz regije Tirola, koja je bila u posebnim mjerama izolacije i kontrole. U narednom periodu očekujemo ulazak 98 građana iz Srpske. Smještajni kapacitet graničnih karantina je od 600 do 800 osoba – rekao je Novitović.

 

On je naglasio da Republička uprava civilne zaštite RS u poslednjih sedam dana ima izuzetno dobru saradnju sa Federalnom upravom civilnih poslova i njihovim novoosposobljenim graničnim karantinima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *