Zabrana okupljanja ostaje na snazi i za 1. maj

Društvo

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da se trebaju onemogućiti masovna okupljanja na izletištima za 1. maj, te da će ovo ljeto biti mnogo drugačije u odnosu na ljeta koje smo imali prethodnih godina.

 

Šeranić je pojasnio da kada je u pitanju 1. maj mi već imamo mjere na snazi, a to su zabrana okupljanja više od tri osobe, kao i nošenje maski i rukavica na javnom mjestu.

 

“Što se tiče samih restriktivnijih mjera u odnosu na one koje su trenutno na snazi to ćemo procijeniti naknadno. Vidjećemo kakva nam je situacija bila sad za Vaskrs što se tiče epidemiološkoh podataka i broja zaraženih lica u pojedinim područjima Republike Srpske i shodno tome ćemo se svakako voditi kada govorimo o nekim restriktivnojim mjerama”, rekao je Šeranić.

 

Istakao je da svakako trebamo onemogućiti masovna okupljanja na izletištima, u smislu proslave samog 1. maja, te da će to biti zadatak samog štaba i preporuka struke kada je u pitanju način kontrole, što se tiče samog širenja virusa.

 

Relaksacija mjera uz posebne uslove

 

Šeranić je rekao da kada govorimo o relaksaciji mjera, da će to podrazumijevati vraćanje pojedinih djelatnosti u smislu njihovog funkcionisanja i rada.

 

“Biće propisano kako dezinfikovati prostor, te nošenje lične zaštitne opreme, prije svega u onim djelatnostima gdje imamo odnos jedan na jedan. To su prve mjere koje razmatramo u smislu mogućnosti otvaranja nekih prodavnica”, rekao je Šeranić.

 

Ponovio je da svaka mjera koja omogućava okupljanje većeg broja ljudi biće posljednja razmatrana.

 

“Siguran sam da će ovo ljeto biti mnogo drugačije u odnosu na ljeto koje smo imali prošle godine ili prethodnih godina, tako da sa tog aspekta moraćemo biti svjesni da i mi kao pojedinci i dalje ćemo morati da koristimo ličnu zaštitnu opremu i to je nešto što ćemo morati sagledavati u narednom periodu”, pojasnio je Šeranić.

 

U Republici Srpskoj registrovano je 564 slučaja zaraze virusom korona, a oporavljenih je 262.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *