Mandić: Iz karantina se može nakon 14 dana, ako je test negativan

Društvo

Sve osobe koje ulaze u BiH preko graničnih prelaza koji su na teritoriji FBiH zadržavaju se u šatorskim prostorima na graničnim prelazima, a federalni inspektori uzimaju podatke od građana, te ih šalju Federalnom ministarstvu zdravstva radi izdavanja rješenja o karantinu, objasnio je danas federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

 

On podsjeća da je Federalni štab civilne zaštite 10. aprila donio naredbu da svi građani FBiH koji ulaze u BiH moraju biti smješteni u karantin. Operativno su karantini uspostavljeni na nivou kantona, a svi troškove snosi budžet FBiH.

 

– Nakon izdavanja rješenja o karantinu, kantonalne civilne zaštite zajedno s policijskim službenicima prevoze te osobe do kantona u kojima je određen karantin – objašnjava Mandić proceduru, te dodaje da se rješenjem karantin propisuje u trajanju od 28 dana, to jest u tranju dvostrukog inkubacionog perioda, jer je tako regulisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Međutim, dodaje, Ministarstvo je poslalo preporuku da se nakon 14 dana obavi testiranje i ako su testovi negativni ljudima se može prekinuti mjera karantina.

 

– Epidemiolozi su dužni uraditi testiranje nakon 14 dana i ako je nalaz negativan tim osobama se prekida karantin – precizirao je Mandić.

 

Kako kaže, ministarstvo je prije sedam dana uputilo preporuku prema kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, a u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije, da se karantin može smanjiti sa 28 na 14 dana, uz uslov epidemiolškog izvještaja kantonalnog zavoda, te rezultata testiranja nakon isteka 14 dana.

 

On ističe i da je Vlada FBiH upoznata o tome kako ovo funkcioniše na terenu, kao i o problemima koji se dešavaju, te je s tim u vezi donesen i set zaključaka.

 

– Između ostalog donesen je i zaključak da će Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH na stručnoj osnovi razmotriti naredbu Štaba civilne zaštite prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obavezno utvrđuje mjera karantina, te predložiti eventualne korekcije te naredbe, odnosno razmotriti i predložiti i druge mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti – kaže Mandić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *