EU mobilisala dodatnu podršku BiH

Društvo

Na osnovu zahtjeva za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije korona virusa, EU koordiniše i sufinansira isporuku pošiljki pomoći u EU i susjednim zemljama, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

 

U saopštenju se dodaje da Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u BiH.

 

“BiH će dobiti 1.500 deka, 1.000 kompleta (jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2.000 paketa rukavica za pregled (oko 200.000 komada), 500 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četiri plastična spremnika”, precizirano je u saopštenju.

 

Kako se dodaje pomoć je dio sveukupne podrške EU zemlji i cijelom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pomoć za socioekonomski oporavak.

 

“Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenim gestama iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 sata dnevno na podršci zemljama članicama Unije i našim najbližim prijateljima”, istakao je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *