Popović: Kriza pogodila i prevoz putnika i tereta

Društvo

Ministar saobraćaja i veza RS, Đorđe Popović u intervjuu za Mondo govori o načinu na koji ministarstvo planira pomoći prevoznicima koji trpe velike štete zbog situacije izazvane koronavirusom.

 

Popović ističe da su krizu zbog novonastale situacije osjetili kako prevoznici koji se bave transportom putnika, tako i oni koji prevoze teret, a sve zbog smanjenja obima privredne djelatnosti.

 

Takođe je dodao, da, prema njegovim saznajima, prevoznici nisu otpuštali radnike, te da nije bilo gašenja preduzeža koja se bave ovom djelatnošću.

 

Na koji način Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske planira pomoći prevoznicima, koji se bave prevozom putnika u Republici Srpskoj koji će trpjeti neminovne štete izazvane širenjem koronavirusa?

 

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske kontinuirano sarađuje sa prevoznicima, njihovim udruženjem, kao i Udruženjem saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske, kako ranije, tako i u uslovima vanrednog stanja u kom se nalazimo.

 

Od samog početka krize izazvane pojavom virusa korona, održali smo niz sastanaka u sklopu kojih smo analizirali stanje u oblasti prevoza, prije svega međunarodnog koji je primarno i bio najviše pogođen, a potom i prevoza unutar Republike Srpske i BiH.

 

Svjesni da otežan i onemogućen prevoz ne samo putnika, već i roba, za posljedicu nema samo uticaj na poslovanje subjekata koji se bave prevozom, već i na cjelokupnu privredu Srpske i svih naših građana, na samom početku krize stupili smo u komunikaciju sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i nadležnim organima u drugim zemljama, kako bismo na što efikasniji način riješili pitanje definisanja transportnih koridora sa Srbijom i Hrvatskom, jer se u ovim zemljama prevoz tereta odvijao putem konvoja. Ovu problematiku rješavali smo postepeno, možda ne onom dinamikom kojom smo željeli, ali rezultat tih naših aktivnosti je to što naši prevoznici danas i kroz Srbiju i kroz Hrvatsku saobraćaju bez konvoja i pratnje.

 

Takođe, Republički štab za vanredne situacije donio je na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, Zaključak kojim se poslodavcima sa sjedištem u Republici Srpskoj nalaže da izdaju potvrdu o angažovanju vozača u međunarodnom prevozu stvari u toku vanredne situacije. Izdavanje ovakve potvrde olakšalo je praćenje rada vozača u međunarodnom prevozu i poštovanja definisane izolacije za lica zaposlena u međunarodnom prevozu, kako bi oni mogli nesmetano obavljati svoje radne obaveze.

 

Kada je riječ o putničkom saobraćaju, jedna od naših prvih mjera bila omogućavanje redukcije broja polazaka na autobuskim linijama na način da se minimalno zadovolje potreba korisnika javnog prevoz lica, koju smo na inicijativu Privredne komore donijeli 18.03.2020. godine u cilju sprečavanja širenje korona virusa. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, kasnijim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije i lokalnih štabova obustavljen je prevoz putnika, što je dovelo do privremenog gašenja aktivnosti prevozničkih preduzeća.

 

Ono što bih želio naglasiti jeste i to da je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, tražeći načine da privrednim subjektima, ali i svim građanima Republike Srpske omogućimo olakšice u trenutnoj situaciji, bilo jedno od inicijatora Odluke o produženju važenja registracije vozila za vrijeme vanrednog stanja. Nažalost, zbog protivljenja iz FBiH ova odluka nije usvojena na Savjetu ministara BiH, iako su zemlje iz regiona donijele slične odluke.

 

Vlada Republike Srpske usvojila je niz mjera za pomoć privredi Republike Srpske i prevoznici će svakako biti obuhvaćeni ovim mjerama pomoći i podrške u poslovanju. Onim privrednim subjektima čija je djelatnost zabranjena ili ograničena odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije biće isplaćeni porezi i doprinosi za mart mjesec iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, a kroz ovaj fond će za mjesec april biti obezbijeđene i minimalne plate, porezi i doprinosi za ove privredne subjekte.

 

Takođe, mjerama i odlukama Vlade Republike Srpske uveden je i niz poreskih olakšica vezanih za obaveze po osnovu poreskih prijava po završnom računu, te odgađanje rokova plaćanja taksi i poreskih obaveza, a privrednim subjektima kojima su sredstva plasirana putem fondova Investiciono-razvojne banke Republike Srpske određen je tromjesečni moratorijum na otplatu glavnice i kamate uz produženje roka otplate za tri mjeseca.

 

Trenutno u saradnji sa Privrednom komorom prikupljamo podatke o broju privrednih subjekata iz oblasti transporta i pretpljenim štetama, na osnovu kojih će se sprovoditi navedene mjere pomoći i podrške.

 

Koje su procjene šteta koje će zadesiti prevoznike u novonastaloj situaciji?

 

O procjeni ukupne štete je možda još preuranjeno govoriti. Oblast transporta je na samom početku ove krize pretrpila znatne štete zbog nemogućnosti realizacije ugovorenih prevoza za zemlje regiona i Evrope, te samih uslova odvijanja prevoza sa susjednim zemljama, koji je bio opterećen dugim čekanjima na granicama.

 

Kada je riječ o prevozu putnika u zemlji, i prije samog obustavljanja prevoza na republičkim i područnim autobuskim linijama došlo je do smanjenja privredne djelatnosti, što je dovelo do pada broja putnika na linijama, zbog čega smo prevoznicima i omogućili redukciju broja polazaka. Kasnije je, kao što sam već pomenuo, u okviru preduzetih mjera štabova došlo i do obustavaljanja javnog prevoza na republičkim i područnim linijama, ali i gradskog prevoza,što je svakako prouzrokovalo znatne gubitke i štete privrednim subjetima koje se bave prevozom putnika.

 

Takođe, iako nije bilo zabrana odvijanja teretnog saobraćaja zbog smanjenja privredne djelatnosti i otežanog odvijanja teretnog saobraćaja kroz druge zemlje, formiranja konvoja i policijske pratnje, prevoznici roba pretpili su i još trpe značajne gubitke.

 

Da li je prema Vašim saznanjima bilo otpuštanja radnika u preduzećima koja se bave prevozom putnika u Republici Srpskoj?

 

Prema podacima kojima raspolažemo u Ministarstvu saobraćaja i veza, a koji su nam dostavljeni iz Privredne komore Republike Srpske, nije bilo otpuštanja radnika u privrednim subjektima koji se bave prevozom lica.

 

Ova informacija nas jako raduje, jer pokazuje da naši prevoznici, i pored problema s kojima se susreću u poslovanju, vode brigu u svojim zaposlenima i uvažavaju apele Vlade Republike Srpske da ne otpuštaju radnike.

 

Kada bi, prema procjenama moglo doći do normalizacije međugradskog i gradskog prevoza u Republici Srpskoj?

 

Normalizacija stanja u oblasti javnog prevoza putnika, odnosno ublažavanje mjera, ići će u skladu sa dinamikom kojom se budu ublažavale i ostale mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

Očekujemo da će se mjere ublažavati na način na koji smo ih i donosili, odnosno da će prvo doći douspostavljanja prevoza lica na republičkim autobuskim linijama do 50 km uz poštovanje svih mjera zaštite i mogućnosti redukcije polazaka, a potom i na republičkim autobuskim linijama preko 50 km.

 

Da li bi novonastala situacija mogla dovesti i do toga da neki manji prevoznici ugase preduzeća koja se bave prevozom putnika?

 

Iskreno se nadamo da do takve situacije neće doći i da će mjere podrške koje je donijela Vlada Republike Srpske pomoći opstanku manjih prevoznika, te da će sredstva koja će im biti doznačena kroz Fond solidarnosti pomoći da prevaziđu finansijske probleme prouzrokovane krizom izazvanom virusom korona i nastave sa poslovanjem nakon ukidanja vanrednog stanja u Srpskoj.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *