Privrednike muče nedoumice o isplati najnižih plata za april

Društvo

Privredna komora RS svakodnevno se suočava sa brojnim informacijama preduzeća o ekonomskim posljedicama izazvanim novim virusom korona, ali i brojnim pitanjima u vezi sa mjerama podrške.

 

Većina tih pitanja odnosi se, ističu, na mjeru kojom se definiše podrška za zaposlene kod pravnih lica i preduzetnika kojim je zabranjen i koji su prestali sa radom zbog pandemije, odnosno na isplatu najniže plate i doprinosa za april. Ta mjera je, između ostalog, definisana Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

 

– Poslodavci su obavezni da podnesu pisanu izjavu Poreskoj upravi RS sa zahtjevom za isplatu najniže plate najkasnije do 10. juna za april 2020. godine. Odredbama Uredbe nisu propisani kriterijumi i način dokazivanja prestanka rada poslovnih subjekata, odnosno dokumentacija koja se podnosi kao dokaz da je privredno društvo prestalo sa radom zbog pandemije. Na internet stranici Poreske uprave još nema ni obrasca pisane izjave za podnošenje zahtjeva za isplatu najniže plate za april – navode iz Privredne komore RS koja je ovim povodom pisala i Ministarstvu finansija RS.

 

Kako ističu, nije jasno ni da li će ovo pravo imati i subjekti koji su prestali sa radom u toku aprila.

 

Među pitanjima koja se nameću privrednicima u ovom trenutku je i to kakav je tretman privrednih društava koja obavljaju više registrovanih djelatnosti, od kojih neke nisu bile obuhvaćene zabranom rada.

 

– Na primjer, zabranom je obuhvaćena prodaja proizvoda, ali nije dio društva koji pruža usluge servisiranja ili društvo ima i proizvodnju i prodaju ili ugostiteljsku djelatnost u okviru svoje djelatnosti itd. Posebno značajno pitanje je kreiranje podrške za poslovne subjekte koji su u uslovima krize održali poslovnu aktivnost u smanjenom obimu, odnosno nisu prestali sa radom iako su poslovni, proizvodni, tehnološki proces sveli na minimum – navode iz Komore.

Kako ističu, mjere koje je do sada kreirala Vlada RS i druge institucije vlasti u RS, pokazuju ozbiljnu namjeru da se privredi RS pruži najbolja moguća podrška za prevazilaženje postojeće krize.

 

– Zbog toga vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima pronaći dodatna neophodna rješenja u ovim vanrednim okolnostima koja će podršku pružiti poslovnim subjektima iz svih sektora privrede, jer je činjenica da smo svi pogođeni pojavom virusa korona i da ne postoji djelatnost koja direktno ili indirektno ne trpi negativne posljedice – zaključuju u Privrednoj komori RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *