Đaković: Oštra Luka novo žarište u Srpskoj

Društvo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković saopštio je da je juče preminula Prijedorčanka (65) iz naselja Čirkin Polje koja se liječila na Klinici za infektologiju u Banjaluci. On je izjavio da su u Prijedoru tri nove osobe zaražene korona virusom.

 

-Jedna je medicinska sestra koja živi u Prijedoru, a radi na UKC u Banjaluci, zatim djevojka povezana sa klasterom oboljelih iz Oštre Luke, odnosno kćerka vozača Hitne pomoći u Oštroj Luci koji je takođe zaražen, i treći je medicinski tehničar iz Doma zdravlja Oštra Luka – rekao je gradonačelnik Prijedora.

 

On je objasnio da sada grad Prijedor ima osomoro zaraženih i upozorio na stanje u opštini Oštra Luka sa čijim su klasterom povezana tri posljednja zaražena Prijedorčanina.

 

-Možemo definitivno konstatovati da u Republici Srpskoj imamo jedno novo žarište, to je područje opštine Oštra Luka odakle dolazi više zaraženih osoba, a evo i nekoliko posljednjih zaraženih osoba u Prijedoru je povezano sa tim klasterom – naglasio je on. Đaković je rekao da je u Oštroj Luci zabilježen još jedan novi slučaj zaraze.

 

-To je onaj stariji čovjek koji je bio kod nas u Kovod bolnici i što je zbog težih manifestacija prebačen u Infektivnu kliniku u Banjaluci, ali nažalost tada mu je tek rađen test i juče je pokazao da je i on zaražen korona virusom – naveo je Đaković. Trenutno u Oštroj Luci ima devet zaraženih osoba, od kojih osam živi na području ove male opštine.

 

-Svi kontakti novozaraženih su u izolaciji i idu na testiranje, ostali testirani, a čini mi se da ih je bilo 28 u Oštroj Luci i Prijedoru, su negativni na korona virus. Želim da se osvrnem na ovu pojavu prenosa virusa u posljednje vrijeme. Koliko god smo mi uspješno branili grad Prijedor, očigledno smo u Oštroj Luci imali pojavu ljudi koji nisu poštovali naloge štabova. Osoba koja se bavila zemljoradnjom, odnosno frezanjem zemlje za većinu stanovnika u Oštroj Luci povezana je porodično sa osobom koja je radila na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja korona virus kako u Oštroj Luci tako i u gradu Prijedoru – izjavio je on.

 

Đaković je upozorio stanovništvo grada Prijedora na obavezno pridražavanje propisanih mjera.

 

-Prije svega da se bolje pridržavaju mjera koje je Štab do sada definisao, mislim prije svega na nošenje maske, rukavica i fizičku distancu od najmanje dva metar sa svim osobama koje nisu članovi njihove uže porodice. Zbog ove pojave prijeti i dalji prenos virusa i u gradu Prijedoru i ja naše građane upozoravam da poštuju mjere koje su do sada naložene, da poštuju mjere za vikend i da se ne okupljaju u većim grupama. Ponovo naglašavam da nosilac virusa možda nema nikakave sipmtome – poručio je Đaković.

 

On je dodao da je šest osoba juče prekršilo zabranu kretanja i naveo da je snabdjevenost tržišta robom dobra.

 

-U zdravstvenom nadzoru je 95 osoba, od čega su 63 u kućnoj izolaciji i 32 u karantinu, a 1.233 osobe su izašle iz zdravstvenog nadzora – izjavio je Đaković. On je poručio da se i dalje obavlja dezinfekcija u Prijedoru, te da Grad Prijedor pomaže da se dezinfikuje i Oštra Luka.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *