Jandrić: Epidemija nije završena, građani da se pridržavaju mjera

Društvo

Zamolila bih građane da se pridržavaju preporučenih mjera. Epidemija još nije završena, ističe doktorica Milka Jandrić, šef Odjeljenja intenzivne medicine za Covid pacijente u UKC RS.

 

– Imamo oboljelih među građanima i zdravstvenim radnicima. O ovom virusu se još mnogo toga ne zna, ali se zna put prenošenja, zbog čega moramo raditi na sprečavanju njegovog daljeg širenja – ističe doktorica Jandrić koja je predstavila i situaciji na odjeljenju intenzivne njege tokom mjesec dana liječenja pacijenata od COVID-19.

 

Analizirala je situaciju od 21. marta, kada su imali prvog teškog pacijenta, do 26 aprila.

 

– U tom periodu, imali smo ukupno 30 pacijenata. Analizom podataka, oni su, obično, kući provodili oko pet dana i imali su iste simptome – jako visoka temperatura, suv kašalj, kasnije kratkoću daha, slabost malaksalost. Kod nekih se javio gubitak čula okusa ili mirisa, a kod nekih ne. Trebalo je nešto više od četiri dana dok su došli do intenzivne jedinice, što znači da su se u opštim bolnicama i klinikama za infektivne bolesti u prosjeku liječili nešto više od četiri dana. Proces ležanja na intenzivnoj jedinici za pacijente koji su završili liječenje je nešto više od sedam dana – ističe doktorka Jandrić.

 

Što se tiče komorbiditeta ovih pacijenata, 50 odsto su kardiovaskularni bolesnici, što znači da su imali neku od kardiovaskularnih bolesti, tipa visokog krvnog pritiska, ugrađen stent, infarkt srca, aritmija, bajpas.

 

– Oko 13 odsto bolesnika su dijabetičari, a 10 odsto hematoonkološki bolesnici, koji su najčešće imali leukemiju ili neki od solidnih tumora.

 

Oko 30 odsto bolesnika koji su primljeni u jedinicu intenzivnog liječenja nije imalo nikakve bolesti na prijemu. Pri dolasku su navodili da nemaju redovne terapije i da nisu bolesni – kaže Jandrićeva.

 

Ukupno 26 pacijenata je u UKC RS došlo iz drugih bolnica – Doboj, Prijedor i jedan iz Bijeljine. Prosjek starosti pacijenata je 63 godine, od čega je najmlađi imao 46, a najstariji 78 godina.

 

– Od 30 naših pacijenata, zaključno sa 26. aprilom, 17 je umrlo ili 57 odsto. Živih je 13 ili 43 odsto. Prosjek godina umrlih je 65. Kod ovih 13 pacijenata, dvoje je otišlo kući, oni su izliječeni i oporavljeni. Pet se oporavilo do tog stadijuma da su premješteni na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti, a šest njih je u jedinici intenzivnog liječenja. Oko 76,6 odsto pacijenata trebalo je mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. Dakle, dvije trećine je intubirano i stavljeno na respirator. Kod 11 odsto, odnosno 37 odsto, trebalo je neki od modova neinvanzivne mehaničke ventilacije, što je dostava kiseonika pod većim pritiskom, nego što se obezbjeđuje kiseoničkom maskom – ističe doktorka Jandrić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *