Banjaluka: Gradski i prigradski prevoz od polovine maja

Društvo

Gradski i prigradski prevoz na području grada bi, prema mojoj procjeni, trebalo da bude uspostavljen polovinom maja, odnosno poslije 10. maja, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

 

Prema njegovim riječima, polovinom tog mjeseca trebalo bi da počnu postepeno uvođenje i normalizacija gradskog i prigradskog saobraćaja i nekih linija, onim redom kako su i ukidane.

 

“Ono što je sigurno jeste da će sadašnje takozvane koridorske linije koje prevoze radnike UKC RS i policije postati javne linije i sigurno će ostati i kad se normalizuje stanje u gradskom saobraćaju”, naglasio je Sandić.

 

Podsjećamo, od 26. marta autobusi na linijama 1, 17 i 17A bili su u funkciji prevoza radnika u zdravstvu i policiji.

 

Riječ je o osam polazaka, od čega su četiri u ranim jutarnjim časovima, tri u poslijepodnevnim i jedan neposredno pred policijski čas.

 

Kazao je da očekuju i odredbu Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

“Čekamo da nam epidemiolozi kažu koja to pravila pored poznatih mjera socijalne distance, te nošenja maski i rukavica treba da uvedemo kako bismo mogli pustiti gradski saobraćaj, koliko putnika može da se vozi u skladu sa ovom situacijom te kako bi i prevoznici, ali i putnici trebalo da se ponašaju”, pojasnio je Sandić.

 

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, rekao je da je izvjesno da će se uskoro normalizovati gradski i prigradski saobraćaj, ali da neće biti prodaje mjesečnih karata.

 

“Ono što je definitivno je da je zabranjen prevoz do 11. maja, ali smo nezvanično čuli da bi od tog datuma trebalo da budu uvedene linije da radnici mogu otići na posao i sa posla. Mjesečne karte se neće prodavati za maj, jer ćemo vjerovatno početi sa radom polovinom mjeseca, a i nadamo se da će za naše radnike biti omogućene minimalne plate u iznosu od 520 KM koje je obećala Vlada RS”, istakao je Mijić.

 

Dodao je da su prevoznici pretrpjeli ogromne gubitke, a da je broj putnika još od 11. marta drastično pao.

 

“Nadamo se da ćemo u junu moći normalno početi s radom punim kapacitetom, uz pridržavanje svih mjera. S obzirom na to da imamo koridorske linije koje prevoze radnike UKC RS i MUP RS u mjesecima epidemije, preduzete su sve mjere zaštite i toga ćemo se pridržavati i kad počnemo sa uvođenjem drugih linija”, rekao je Mijić.

 

Momir Vujasin, direktor “Aldemo tursa”, kratko je kazao da još nemaju nikakvih informacija, ali da se nadaju da će uskoro početi s radom.

 

Mjere zaštite u autobusima

 

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, rekao je da su mjere zaštite u autobusima od početka epidemije imale rezultat i prema njihovim informacijama, niko do sada nije zaražen.

 

“To su ulazak na prednja, a izlazak na srednja i zadnja vrata. Vozači su od početka epidemije zaštićeni i nabavljena su sva sredstva za dezinfekciju, kao i maske i rukavice. Obavezno je da svako ko ulazi u autobus ima masku, kao i socijalna distanca. Vozači na krajnjim stanicama dezinfikuju čitav autobus, a mislimo da ćemo moći održati i socijalnu distancu jer djeca ne idu u školu i nema puno putnika”, zaključio je Mijić.

 

nezavisne.com

Tagged

1 thought on “Banjaluka: Gradski i prigradski prevoz od polovine maja

  1. Gosp. Sandiću samo jedno pitanje: Što maltretirate vaše radnike iz gradske uprave da dolaze na posao kada nema prevoza. Osnovno bi bilo organizovati ljudima linijski prevoz do radnih mesta, a ne da hodaju do posla po cca u proseku 45 minuta i da hodaju od posla do mesta prebivališta cca 60 minuta. Šta vi uopšte radite i da li bilo šta radite? Pozdravite velikog šefa i još mu malo obrišite ……

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *