Odobren prelazak granice radi poljoprivrednih radova

Društvo

Savjet ministara BiH donio je danas Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, kojom je omogućen prelazak državljanima susjednih država koji u BiH ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u BiH.

 

Prema Odluci, donesenoj na prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, ta lica su dužna da prilikom prelaska granice posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

 

Savjet ministara donio je ovu odluku imajući u vidu da je u toku sezona poljoprivrednih radova, te da značajan broj državljana susjednih zemalja imaju vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u BiH koje obrađuju, što je mnogima i izvor egzistencije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

Na sjednici je produženo važenje odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju sa 30. aprila do 1. juna.

 

Odlukom Savjeta ministara omogućena je konzularna repatrijacija državljana BiH ili stranih državljana kada napuštaju BiH u skladu sa odgovarajućim protokolom uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

 

Lica koja obavljaju robni promet i lica koja izvode ili učestvuju u ovakvim letovima obavezna su da se pridržavaju i poštuju sva uputstva i naredbe nadležnih organa u BiH – epidemioloških i zdravstvenih službi, navedeno je u saopštenju.

 

Na sjednici u Sarajevu usvojena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o postupanju u procedurama za prijem donacija lijekova BiH namijenjenih za odgovor i suzbijanje širenja zarazne bolesti izazvane novim virusom korona.

 

Ministarstvo civilnih poslova će u ime BiH potpisati sa donatorima ugovor o prihvatu donacije lijekova, a raspodjela doniranih lijekova će se vršiti u skladu sa principima raspodjele utvrđenim Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje sa 13. vanredne sjednice Savjeta ministara.

 

Zaključeno je da će Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara u narednom periodu pojačati aktivnosti u vezi sa koordinacijom aktivnosti u BiH u borbi protiv pandemije Kovida-19 koje odnose na zdravstveni sektor i pitanja karantina, s ciljem ujednačavanja mjera i aktivnosti.

 

Savjet ministara imenovao je članove Komisije za deminiranje u BiH, nakon što je dosadašnjim članovima ranije istekao mandat.

 

U Komisiju su na period od dvije godine imenovani Mirna Pavlović, Jelena Savić i Adem Spahić.

 

Na današnjoj sjednici usvojeno je i šest inicijativa, te utvrđeno 65 odgovora na pitanja poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH koji će biti dostavljeni u parlamentarnu proceduru.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *