BiH pri vrhu najjadnijih zemalja svijeta

Društvo

Prema raznim svjetskim i evropskim istraživanjima i mjerenjima Bosna i Hercegovina je prethodne godine nizala loše rezultate i bila mahon na dnu ljestvica kada su u pitanju mnoge oblasti.

 

Transparentnost

 

Najnovije informacije stižu kada je u pitanju transparentnost budžeta. Bosna i Hercegovina je zauzela 84. poziciju prema međunarodnom istraživanju o otvorenosti i transparentnosti budžeta, koje je obuhvatilo 117 zemalja svijeta.

 

BiH se nalazi daleko ispod svjetskog prosjeka transparentnosti budžeta, koji iznosi 45, te ima najnižu ocjenu transparentnosti u odnosu na druge zemlje regije.

 

Istraživanje o otvorenosti budžeta (OBS) je jedini međunarodni nezavisni, komparativni i istraživački instrument zasnovan na činjenicama, koji koristi međunarodno prihvaćen kriterijum za ocjenu pristupa javnih informacija o budžetu države.

 

 

Najjadnije zemlje

 

Takođe, BiH se prošle godine smjestila na osmo mjesto od ukupno 95 država na listi najjadnijih zemalja na svijetu, koju je izradio američki Institut Cato.

 

Na osnovu raznih ekonomskih pokazatelja, prije svega inflacije, kamatne stope banaka, nezaposlenosti i promjene BDP, Institut svake godine objavljuje svoj takozvani indeks jadnosti zemalja. Podatke koje koriste u Institutu najčešće prikupljaju iz Svjetske banke i njemačke statističke kompanije Statista.

 

Korupcija

 

Takođe, prema Indeksu percepcije korupcije, BiH je ocijenjena sa 36 (na skali: 0 – 100), što predstavlja najlošiju ocjenu od 2012. godine.

 

BiH se tako svrstala u red zemalja koje globalno u kontinuitetu najviše nazaduju. Na rang listi Indeksa koju je objavio TI BiH, BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zauzela 101. poziciju od 180 država.

 

BDP

 

Prema listi najbogatijih zemalja, koju je, oslanjajući se na podatke MMF, objavio magazin “Global finance”, BiH se nalazi na 96. mjestu, sa BDP-om od 13.513 dolara po glavi stanovnika, što je daleko od najbogatijih zemalja.

 

Iseljavanje

 

Još jedna lista objavljenja tokom prošle godine, a na kojoj je BiH ne nezavidnom položaju, jeste ona o iseljavanju stanovništva. BiH predvodi listu evrospkih zemalja prema stopi iseljavanja, pokazuju podaci Svjetske banke o stopi iseljavanja stanovnika evropskih zemalja u odnosno na ukupan broj žitelja te države.

 

Prema toj grafici, skoro polovina stanovništva BiH, 49,5 posto je iseljeno, odnosno broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u BiH tek je neznatno veći od broja onih koji žive izvan zemlje.

 

Nije sve tako crno

 

Bosna i Hercegovina se tokom prošle godine pomjerila nekoliko mjesta napred na svjetskim listama, pa je tako napredovala kada je u pitanju brzina interneta, ekonomske slobode, kao i na Globalnoj listi indeksa mira.

 

Međutim, iako pomaci postoje, o njima je, kažu stručnjaci, teško razgovarati kada je mnogo više onih oblasti u kojima je BiH nazadovala.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *