Banjaluka: Više od 1.000 prijavljenih za ekonomske olakšice

Društvo

Veliki broj privrednika i preduzetnika, njih više od 1.000, prijavilo se za ekonomske olakšice koje je pripremio Grad Banja Luka u okviru 3,5 miliona KM vrijednog paketa pomoći za poslovne subjekte, ugrožene pandemijom korona virusa, podaci su nadležnih gradskih službi.

 

Ubjedljivo najveći broj privrednika, odnosno njih oko 1.000, odlučio je da iskoristi pravo na oslobođanje plaćanja naknade za isticanje naziva firme, ali je značajan broj njih već počeo da podnosi zahtjeve i za sufinansiranje kredita. Za sada, Banja Luka je jedina lokalna zajednica u BiH koja svojim privrednicima, čiji je rad ograničen ili obustavljen zbog korona virusa, u cjelosti plaća kamate na kredite koje namjeravaju podići kako bi ponovo pokrenuli poslovanje, po izlasku iz blokade rada zbog korona virusa.

 

Iz gradskog Odjeljenja za privredu pozivaju privrednike da se i dalje prijavljuju za ekonomske olakšice, ističući da je najveći dio javnih poziva za ekonomske olakšice otvoren do kraja ove godine.

 

Grad je, u okviru svojih nadležnosti, pripremio paket brojnih olakšica, kako bi se privrednicima olakšalo da lakšu prevaziđu, nadamo se, trenutne probleme sa kojim se suočavaju zbog pandemije korona virusa. Brojni naši privrednici i preduzetnici bili su prisiljeni da u potpunoste obustave poslovanje, ili im je ono, pak, ograničeno, zbog čega se Grad odlučio da pomogne u granicama svojih nadležnosti i finansijskih mogućnosti. Veliki broj prijavljenih ukazuje da je poslovna zajednica dobro prihvatila ovaj poziv – ističu u Odjeljnju za privredu.

 

U okviru pripremljenog, ekonomskog paketa, privrednici i organizacije, ugroženi pandemijom virusa, imaju, između ostalog, mogućnost da se prijave i za oslobađanje od plaćanja zakupnine, ukoliko djeluju u nekom od poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

 

Po podacima nadležnih, do danas je 46 zakupaca podnijelo zahtjev za oslobađanje od zakupnine. Ukoliko im je rad bio u potpunosti ograničen, oni će biti oslobođeni kirije na tri mjeseca, a ako im je poslovanje bilo ograničeno (skraćeno radno vrijeme i sl.) biće oslobođeni plaćanja zakupnine na dva mjeseca. Identično pravo imaju i zakupnici poslovnih prostora, izdatih pod tzv. posebnim uslovima (najčešće nevladine organizacije, umjetnici i sl.), koji nisu u klasičnom komercijalnom zakupu. Oni će biti oslobođeni plaćanja zakupa na period od tri mjeseca.

Pored navedenih, olakšice su pripremljena i za poslovne subjekte koji imaju obavezu plaćanja zakupa javnih površina. Do sada, zahtjeve za oslobađanje odplaćanja ovih naknada (takođe na period od tri mjeseca) podneseno je za 35 objekata.

 

Sve, ove mjere usvojila je gradska skupština na sjednici od 10. aprila, kad je i usvojen paket od ukupno 13 mjera za pomoć privrednicima i građanima, pogođenim posljedicama aktuelne epidemiološke krize.

 

Vrijednost seta mjera prema privredi i građanima iznosi između tri i 3,5 miliona KM namijenjenih za subvencije, podsticaje i olakšice prema poslovnim subjektima i dijelu građana, dok je u dijelu restrukturisanja gradskih finansija taj iznos oko šest miliona KM.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *