Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Društvo

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija položili su vijence na spomenik Žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

 

Cvijeće su položili ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici zajedničkih institucija BiH, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici grada Banjaluka i ostale delegacije.

 

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Zbog epidemije virusa korona ove godine nema masovnog okupanja, već prisustvuju samo najviši zvaničnici Srpske.

 

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

 

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

 

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

 

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *