Stanić: Snimci video nadzora bi prekinuli sva nagađanja o stanju u UKC RS

Društvo

Put od formiranja komisije za utvrđivanje eventualnih propusta na UKC Banjaluka pa do njenog konačnog izvještaja je prilično dug. U tom vremenu biće još mnogo sučeljavanja suprostavljenih stavova, istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, Slobodan Stanić.

 

Kako se navodi u saopštnju SDS, Stnić ističe da cijelu ovu situaciju na jednostavan način može presjeći rukovodstvo UКC kroz objelodanjivanje vlastitog video nadzora kojim je UКC u potpunosti pokriven. Dodaje da pri tome treba ispoštovati sve zahtjeve etike i Zakona o zaštiti ličnih podataka pacijenata.

 

Stanić kaže da su njegovi određeni prijedlozi upućeni ministaru Šeraniću u načelu prihvaćeni i da javnost sad sa nestrpljenjem očekuje nalaze te komisije.

 

– Nakon frapantnih navoda o problemima u UKC Banjaluka koje su iznijeli predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine, predstavnici najvišeg rukovodstva UКC su pokušali demantovati te navode, nakon čega je uslijedila vrlo zapažena konferencija za medije najvišeg rukovodstva Strukovnog sindikata doktora medicine – ističe Stanić.

 

Podsjeća da je i sam ministar Šeranić rekao da će biti urađeni protokoli o postupku sa otpuštenim pacijentima, što je, tvrdi, jasan dokaz da ih do sada nije bilo.

 

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS ističe da slika govori hiljadu riječi i da bi snimci video nadzora mogli rasvijetliti sporna pitanja od nosenja – posjedovanja zaštitne opreme, poštovanja protokola, puteva kretanja pacijenata.

 

– Interesantni bi bili snimci druge polovine marta, cijelog aprila i naročito 02. i 03. maja kada je na UКC Banjaluka vršena “reorganizacija- preseljenje” – ukazao je Stanić.

 

Uz to, kaže Stanić, treba prikazati reverse sa zaduženom zaštitnom opremom po svakom zdravstvenom radniku kao i nezdravstvenim radnicima koji su po prirodi svog posla mogli doći u kontakt sa zaraženim pacijentima.

 

– Кada bi se ti podaci učinili dostupnim kako Strukovnom sindikatu doktora medicine, kao i široj javnosti makar u dijelu, prekinula bi se sva nagađanja, smanjio prostor bilo kakvim špekulacijama i stvorila solidna osnova da se eventualno uočeni problemi počnu otklanjati. Zdravstvo je javno dobro i svi mu moramo pomoći. Najduži put počinje prvim korakom – zaključio je Stanić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *