Radojičić: Ukinuti gradski karantini, i dalje potreban veliki oprez

Društvo

Gradski Štab za vanredne situacije donio je danas odluku o ukidanju karantina na području grada Banje Luke, dok su osobe koja su do danas boravile u karantinu, upućene u kućnu izolaciju. Od formiranja karantina do danas, kroz njih je prošlo više od 200 osoba. Svi koji prolaze granicu i ulaze u RS, po dolasku kući moraju ići u kućnu izolaciju, a Komunalnoj policiji naloženo je da striktino kontroliše da li se pridržavaju propisnih mjera izolacije.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je grad ušao u novu fazu borbe sa virusom, koja podrazumijeva liberalizaciju mjera, ali i naglasio da je i dalje situacija osjetljiva i neizvjesna, te da je potreban veliki oprez.

 

-I dalje pozivamo sve sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera koje uključuju mjere lične zaštite, držanja fizičke distance i higijene. U narednom periodu, zbog liberalizacije rada niza poslovnih subjekata, očekujemo veći broj kontakata među ljudima i rezultat toga može da bude povećan broj oboljelih. Naše je da taj scenario probamo spriječiti savjesnim i odgovornim ponašanjem – istakao je Radojičić.

 

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, saopštila je da su, od izbijanja epidenmije do danas, u Banjoj Luci registrovana 524 oboljeai od korona virusa, te da je u međuvremenu izliječen 261 pacijent.

 

-Prosječan broj oboljelih u prvim danima ove sedmice je nešto manji u odnosu na proteklu sedmicu i nadamo se da ćemo taj trend zadržati. U narednom periodu obaveza svih je da poštuju mjere, da se drži maksimalna lična higijena kao i higijena životnih prostora kako bismo spriječili širenje zaraze. Poseban poziv upućujemo najstarijoj populaciji da se i dalje drži propisanih mjera, jer su oni najugroženiji dio stanovništva – rekla je Todorović.

 

Zatraženo smanjenje cijene karata u javnom prevozu

 

Gradonačelnik Igor Radojičić saopštio je da je danas preduzećima koja obavljaju prevoz putnika uputio zahtjev za sniženje cijena karata u gradskom i prigradskom prevozu, nakon što je došlo do znatnog pada cijene naftnih derivata.

 

U međuvremenu, danas su usvojene i korekcije na linijama javnog prevoza putnika na način da je povećan broj linija i to, prije svega, zbog potreba radnika.

 

-U narednom periodu nastavićemo sa praćenjem stanja i vršiti potrebne korekcije, a istovremeno uputili smo i zahtjev prevoznicima koji obavaljju javni prevoz u gradu da se cijene koriguju naniže, su skladu sa nižim cijenama goriva. Mjesečne karte u javnom prevozu vrijede samo za radnike, dok tih karata nema za đake, studente i penzionere – rekao je Radojičić.

 

Kada su u pitanju gradski vrtići, Radojičić je rekao da je juče u vrtićima boravilo 80 djece, što je manje od prijavljenog broja.

 

-Očekujemo da će se u narednim danima broj djece povećati. Sve roditelje koji nisu prijavili djecu tokom nedavnog anketiranja, a imaju potrebu da djecu dovedu u vrtić, molimo da barem 48 sati ranije najave dolazak djeteta u vrtić, kako bi uprava vrtića mogla organizovati smještaj. Svi objekti vrtića koji su planirani u ovoj fazi rada su spremni, a uskoro sa radom kreću i privatni vrtići pod propisanim uslovima. Dobra vijest je da su svi kontrolisani vaspitači negativni na korona virus – naveo je Radojičić.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *