Višković: U protekla dva mjeseca zdravstvu doznačeno 100 miliona KM

Društvo

Vlada Republike Srpske u proteklih skoro dva mjeseca zdravstvenom sektoru Republike Srpske doznačila je više od 100 miliona KM za očuvanje tog sistema i zaštite ljudi, izjavio je danas premijer Srpske Radovan Višković.

 

Višković je rekao da se uspjelo u tome da svaka zdravstvena ustanova u Srpskoj ima dovoljno kapaciteta i dovoljno opreme tokom epidemije virusa korona.

 

“To je ono na šta smo ponosni”, naglasio je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu, nakon posjete Bolnici “Srbija” i razgovora sa rukovodstvom te ustanove.

 

Navodeći da se na početku epidemije javila panika da nema dovoljno zaštitne opreme, respiratora i bolničkih kapaciteta, ali da je to uspješno riješeno, Višković je rekao da vlast danas trpi kritike zbog toga.

 

“Ako je to najveća kritika ovoj vlasti za proteklih 60 dana, sve to prihvatam na sebe kao premijer”, poručio je Višković.

 

Višković je rekao da ga je rukovodstvo Bolnice “Srbija” danas upoznalo o problemima i aktivnostima u proteklih 60 dana.

 

“Razgovarali smo i o tome šta treba raditi kao pripremu za budući period jer virus je tu, još nije iščezao. Struka još nema odgovor kada se to može desiti”, dodao je Višković.

 

On je dodao da se, prema nekim informacijama, virus korona može vratiti na jesen, ali da je sve još nepoznanica.

 

“Ako bi se virus na jesen vratio, skupa sa sezonskim gripom, sigurno bi bio razorniji i jači nego što je sada”, rekao je Višković.

 

Višković je istakao da zdravstveni sektor skupa sa institucijama vlasti Republike Srpske mora biti spreman i da prilagodi kapacitete da zaštiti građane i zdravlje ljudi, kao što je to radio i do sada.

 

“Ovdje u bolnici ‘Srbija’ je značajno da imaju taj mobilni rendgen koji bi im značajno olakšao njihove procedure. Mi ćemo to završiti ovih dana, da se ide u proceduru javnih nabavki i da u što kraćem roku može da se isporuči taj rendgen”, najavio je Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *