BiH očekuje veliki broj migranata nakon popuštanja mjera

Društvo

BiH očekuje veliki broj migranata koji se nalaze u zemljama okruženja nakon popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona i omogućavanja njihovog slobodnog kretanja, konstatovano je na današnjem sastanku posvećenom aktuelnoj situaciji povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo, koji je održan u Službi za odnose sa strancima.

 

Na sastanku direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismira Juska, policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Evererta konstatovano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te da se, prema procjenama, u Grčkoj nalazi oko 100.000, a u Srbiji 7.000-8.000 migranata.

 

Sagovornici su istakli da se popuštanjem mjera prevencije virusa korona i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja očekuje da će značajan broj ovih migranata krenuti preko BiH ka EU, saopšteno je iz Službe za odnose sa strancima BiH.

 

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja bezbjednosti po pitanju povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo, stanja bezbjednosti u privremenim prihvatnim centrima “Ušivak” i “Blažuj”, te preduzimanja mjera prema migrantima u uslovima prevencije virusa korona.

 

U saopštenju je navedeno da je istaknuta odlična saradnja Službe za poslove sa strancima, MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a u obezbjeđivanju normalnog funkcionisanja privremenih prihvatnih centara na području Kantona.

 

Ujić je naveo da je u privremenim prihvatnim centrima “Ušivak” i “Blažuj” trenutno smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan bezbjednosni izazov na području Kantona Sarajevo.

 

“Iako je migrantima ograničeno kretanje izvan privremenih prihvatnih centara, evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i prisustvo u urbanim dijelovima grada”, rekao je Ujić.

 

Na zahtjev ministra i komesara, na sastanku je dogovoreno da će biti uloženi dodatni napori, postavljene dodatne fizičke barijere i ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažovan dodatni broj bezbjednosnog osoblja radi sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara.

 

MUP Kantona Sarajevo će i dalje obezbjeđivati pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra “Blažuj” i “Ušivak”, što je od izuzetnog značaja za održavanje povoljne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo, navedeno je u saopštenju.

 

Učesnici sastanka su se saglasili da će biti nastavljeno održavanje redovnih sastanaka čiji je cilj rješavanje svih otvorenih pitanja, te održavanje povoljne bezbjednosne situacije u kontekstu povećanom prisustvu migranata u Kantonu Sarajevo.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *