Pomoć Vlade za april očekuje 17.158 privrednih subjekata u Srpskoj

Društvo

Za dodjelu pomoći privredi za april, iz Fonda solidarnosti za obnovu RS, do isteka roka prijavilo se ukupno 17.158 privrednih subjekata, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

 

Prijave su se, podsjećamo, primale do kraja prošle sedmice.

 

– Pravna lica i preduzetnici su među razlozima za podnošenje prijave najčešće navodili zabranu obavljanja djelatnosti i smanjen obim poslovanja, dok se dio odnosio na potpuni ili djelimični prestanak rada. Kada se radi o strukturi pristiglih prijava, najveće učešće imaju privredni subjekti iz sektora trgovine, preduzetničke djelatnosti i prerađivačke industrije – saopšteno je iz ovog ministarstva.

 

Upozoravaju i da pojedine dostavljene prijave nisu adekvatno popunjene, odnosno ne sadrže sve podatke i priloge koje je bilo neophodno dostaviti prilikom popunjavanja elektronskog obrasca, te da se ministarstva susreću sa poteškoćama kod kompletiranja spiskova što zahtjeva dodatne provjere, te usporava proces.

 

– Sva resorna ministarstva, u okviru svojih nadležnosti, su pristupila analizi dostavljenih podataka, te rade na kompletiranju spiskova prijavljenih privrednih subjekata shodno definisanim kriterijumima Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 – ističe se u saopštenju.

 

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva, do danas je obrađeno i dostavljeno Poreskoj upravi RS 7.773 prijave privrednih subjekata kojima je zabranjen rad ili su potpuno prestali sa radom u aprilu.

 

Ministarstvo poziva sva pravna lica i preduzetnike, koji ispunjavaju uslove propisane navedenom Uredbom, da Poreskoj upravi RS blagovremeno podnesu pismenu izjavu sa zahtjevom za isplatu najniže plate i uplatu pripadajućih doprinosa za april, kako bi im novac bio što prije isplaćen. Po uredbi, za njihove zaposlene treba da budu isplaćene najniže plate u RS i doprinosi iz Fonda solidarnosti.

 

Usaglašen je jedinstven pristup u načinu izrade spiskova pravnih lica i preduzetnika kojima je odlukama štabova za vanredne situacije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti, koji su prestali sa radom ili posluju sa smanjenim obimom kao posljedica djelovanja pandemije izazvane virusom korona.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *