TI BiH podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Društvo

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo “Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje”.

 

Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

 

– Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova, saopšteno je iz TI BiH.

 

“Pored toga, Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po bezbjednost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno). Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po bezbjednost, kao što su terorizam i organizovani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na opoziciono političko djelovanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima. TI BiH je već podnosio krivične prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opšte izbore 2018.godine, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu protiv njega”, navode iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

 

TI BiH napominje “da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika. Tužilaštvo BiH pored navoda o neovlašćenom prisluškivanju predstavnika opozicije mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi entitetski ministar policije Dragan Lukač”.

 

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *