Skoro hiljadu žalbi na javne nabavke u BiH

Društvo

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH samo u prva četiri mjeseca ove godine zaprimila je skoro 1000 žalbi u postupku javnih nabavki.

 

„U prva četiri mjeseca ove godine zaprimljeno je 985 žalbi u postpuku javnih nabavki,“ istakli su za Mondo u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

 

Objašnjavaju da manjkavost Zakona o javnim nabavkama usporava sam proces rješavanja žalbi.

 

Ranije je objavljeno da je BiH u 2018. godini bila rekorder u regionu kada su u pitanju žalbe na postupke javnih nabavki, koji često traju i duže od godinu, ali i po broju članova Komisije koji te žalbe rješavaju.

 

Kako je tada rečeno, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima ukupno 17 članova u tri filijale, dok recimo Srbija, koja ima približan broj žalbi, ima devet članova ove komisije, isto kao i Hrvatska, dok u Crnoj Gori po žalbama na tendere odlučuje sedam članova.

 

Politički analitičar iz Banjaluke, Tanja Topić, kazala je da dvije stvari doprinose gomilanju žalbi pred kancelarijom za razmatranje žalbi.

 

„Jedna od njih je sam zakon koji pogoduje klijentizmu i favorizovanju određenih aktera. Drugi je sama primjena zakona odnosno traženje prečica u pogodovanju određenim strukturama bliskih aktera. Mislim da je prevaga u ovom drugom, odnosno u svijesti da su zakoni tu da bi bili izigrani,“istakla je Topićeva.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *