BiH dobila medicinsku opremu vrijednu 800.000 evra

Društvo

Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Zatler uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu namijenjenu zdravstvenim ustanovama širom BiH.

 

Evropska unija je za BiH osigurala do sada 300 miliona evra od čega je sedam miliona namijenjeno direktno za nabavku medicinske opreme. Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić kazao je kako smo upravo od Evropske unije dobili prvu najveću pomoć u borbi protiv korona virusa.

 

Današnja isporuka medicinske pomoći vrijedna je 800.000 evra, a u pitanju je lična zaštitna oprema i visokotehnološka roba u vidu rendgen uređaja, respiratora, EKG uređaja i slično. Donirana sredstva trebalo bi da budu raspoređena u bolnice širom BiH.

 

“Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka epidemije moći koristiti u zdravstvene svrhe. Ovo (pandemija) nam je pokazalo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe.”, objasnio je Zatler dodavši da je za zdravstveni sektor pripremljeno još 28 miliona evra.

 

Drugi dio evropske pomoći odnosi se na ekonomiju i zaštitu radnih mjesta. Zatler je pozdravio uspostavljanje Radne grupe za socioekonomski odgovor dodavši da je sada potrebno vidjeti njeno konkretno djelovanje.

 

Radončić poručio da je pred nama težak izazov u oblasti ekonomije i da će saniranje štete i izlazak iz krize biti moguć samo uz pomoć EU.

 

Zatler je još kazao da građani BiH žele približavanje EU i objasnio prednosti koje sa sobom donosi Unija.

 

“Među 14 prioriteta EK se navodi i Zakon o javnim nabavkama. U proteklim danima vidjeli smo koliko je skandala vezano za nabavke. Da je ovaj zakon bio ranije usvojen bilo bi mnogo teže da se dese skandalozni ishodi koje smo vidjeli u prethodnom periodu”.

 

Zatler je pozvao nadležne u BiH da usvoje ovaj evropski Zakon o javnim nabavkama jer je, kako je kazao, “apsolutno neprihvatljivo da i jedna KM poreskih obveznika bude zloupotrebljena u druge svrhe.”

 

Radončić je kazao da ova donacija nekim političarima u BiH može biti prilika da nauče kako se dolazi do opreme, odnosno da nauče “šta je transparentnost u radu, u raspolaganju novcem i da nauče kako se može doći do kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka.”

 

“Mi danas dobijamo respiratore, ali prave respiratore, mašine koje će moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u BiH”, dodao je Radončić.

 

Ministar se zahvalio Evropskoj uniji na svoj dosadašnjoj pomoći kao i ambasadoru Zatleru na ličnom angažmanu za BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *