U Prijedoru drugi dan nema novozaraženih koronom

Društvo

U Prijedoru drugi dan nema novih osoba zaraženih korona virusom.

 

Ovo je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje 54. sjednice Štaba za vanredne situacije grada.

 

– Trenutno su 23 osobe pozitivne na virus korona, 18 je oporavljenih i 11 preminulih, 56 je pod zdravstvenim nadzorom, a iz nadzora je izaplo 1.860 osoba – rekao je on.

 

Đaković je naveo da je u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” 16 osoba pozitivnih na korona virus, od kojih je 13 iz Prijedora, a po jedna iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Oštre Luke.

 

– Svi pacijenti su u stabilnom stanju. U izolaciji se nalazi jedan pacijent za kojeg se čeka rezultat testa – rekao je on.

 

Đaković je saopštio da je u prošla 24 sata 16 osoba sankcionisano zbog nenošenja zaštitne maske.

 

– Juče su dezinfikovane javne ustanove u gradu Prijedoru, a dok se osuše vanjske površine biće dezinfikovane i javne površine. Snabdjevenost robama je uredan, nema problema – poručio je on.

 

On je istakao je većina klastera koji su postojali ili su bili izvori zaraze stavljena pod kontrolu.

 

– Po mojim informacijama samo za još četiri testa čekaju se rezultati, a što se tiče zdravstvenih ustanova sve je pod kontrolom i čista je situacija za dalje – smatra on.

 

Đaković kaže da je Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio tri faze epidemije kroz koje je prošao grad na Sani.

 

– Prva je najduže trajala i to je bila lokalna i transmisiona međulokalna situacija kada smo imali desetak ili 11 oboljelih. Druga faza je bila kada se epidemija razvila na području Oštre Luke, u tom periodu smo imali prenose virusa između građana koji su odlazili u Oštru Luku i Banjaluku i tada smo stigli do 10. maja sa 22 oboljela – kaže on.

 

Đaković dodaje da se treća faza počela ulaskom virusa korona u bolnicu “Doktor Mladen Stojanović” koja traje od 10. maja do danas te da je u tom periodu utvrđeno 30 novozaraženih osoba.

 

– To je najveći broj i razlog što smo govorili da je želja da zaštitimo medicinske blokove jer objektivno tamo je najveći problem nakupljanja i velikog broja ljudi na liječenju i do danas se nije moglo utvrditi da li je virus u bolnicu unesen od strane pacijenata koji su došli u bolnicu ili nekog zdravstvenog radnika, ali iskreno se nadam da je zaustavljen i ovaj cikluis pojave virusa u bolnici – rekao je on.

 

On je poručio da se u slučaju da ne dođe do nove transmisije i ukoliko građani budu poštovali mjere nošenja zaštitnih maski i držanja distance, očekuje smirivanje epidemije na području Prijedora. Danas je dogovoreno da se sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora održavaju svaki drugi dan, ukoliko ne bude nepredviđenih situacija.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *