Nova migrantska ruta ide preko povratničkih sela

Društvo

Novom migrantskom rutom, koja vodi od Velagića, kod Ključa, preko podgrmečkih sela između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe do Bihaća, kreće se sve veći broj ilegalnih migranata.

 

Zbog toga su mještani povratničkih sela koja se nalaze na tom području u strahu, premda do sada nije bilo ozbiljnijih incidenata.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća u Sanskom Mostu Desanka Miljević, inače mještanka Lušci Palanke, najvećeg podgrmečkog mjesta, kaže kako migranti koriste ovaj alternativni pravac da bi izbjegli policiju koja ih odvraća od ulaska na područje Unsko-sanskog kantona.

 

“Kreću se u grupama i svakodnevno prolaze starim makadamskim putem koji vodi od Sanice preko Jelašinovaca i Lušci Palanke do Bosanske Krupe i potom Bihaća. Ruku na srce, do sada nije bilo neželjenih situacija, ali su ljudi u strahu”, kaže Miljevićeva za “Nezavisne”.

 

Ona dodaje kako je o svemu obaviještena policija, čije patrole su sada često prisutne na lokalnim putevima u ovom kraju, što bi, kako ona smatra, moglo odvratiti ilegalne migrante da prolaze ovuda.

 

Takođe, prema nekim informacijama, migranti koriste napuštene kuće i vikendice na ovome području kako bi se odmorili ili prespavali. Inače, makadamski put koji Sanicu spaja s Lušci Palankom, preko Jelašinovačkog i Palanačkog polja, vrlo rijetko se koristi za saobraćaj, neredovno se održava i već godinama je u vrlo lošem stanju.

 

U MUP-u USK ističu kako u posljednje vrijeme, kako postepeno jenjava pandemija virusa korona, raste broj ilegalnih migranata.

 

U Crvenom križu u Ključu kažu kako ih je sve više na području Velečeva, na ulazu u ovu općinu, gdje policija zaustavlja sva vozila koja ih prevoze i potom ih izvodi napolje.

 

Dodaju kako najveći broj njih put nastavlja pješice, koristeći alternativne puteve u nastojanju da izbjegnu policiju.

 

Premijer USK Mustafa Ružnić nedavno je izjavio kako u ovom kantonu u narednim sedmicama očekuju povećan broj ulazaka, a sve bi moglo kulminirati nakon što u funkciju bude ponovo pušten talgo vozi koji vozi od Sarajeva do Bihaća.

 

Upravo njime je do sada najveći broj migranata stizao na područje ovog kantona.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *