MISLI O PRIRODI
Leonardo Dikaprio promovisao ljepote Kneževa (FOTO)

Društvo

Leonardo Dikaprio je u svoju objavu na Instagramu dodao i fotografiju Opakog vira na rijeci Cvrckoj i tako pomogao promociju njenih ljepota

 

Slavni holivudski glumac, aktivista i borac za očuvanje prirodnih ljepota, Leonardo Dikaprio, nedavno je podržao borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, a sada je na svom je Instragram profilu citirao federalnog premijera Fadila Novalića koji je takođe dao formalnu podršku aktivistima za zaštitu prirode.

 

I dok mediji u regionu prenose ovu vijest, a Novalićeva Stranka demokratske akcije se hvali mudrošću svog funkcionera, malo ko zna da je Dikaprio uz citat objavio fotografiju Opakog vira na rijeci Cvrckoj.

 

View this post on Instagram

As a result of the global campaign launched last week calling on the government of the Federation of Bosnia and Herzegovina to permanently protect the country’s last wild rivers from small hydropower projects and the local protests that followed, the Federation Prime Minister Mr. Fadil Novalic issued a public statement in support of the protests: "I personally support environmental NGOs. As a great lover of nature, I will always support conservation projects. I think clean rivers are more important to us than electricity. We are probably the only country in the region that is energy independent, we get enough energy from other sources. We must keep our rivers clean and pass them on to future generations." Bosnia and Herzegovina rivers are facing imminent destruction due to 463 small hydropower projects currently under construction or being planned. The federation needs to take swift action now—like we’ve done in the United States with the Wild and Scenic Rivers Act—to permanently protect the most biodiverse rivers remaining in Europe, a lifeline for local communities and many endangered species that the world otherwise risks losing. #BiHRunsFree #jaBiHdatecem #SaveTheBlueHeartofEurope (Photo by Sead Sasivarevic)

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

 

Cvrcka je planinska rijeka koja izvire ispod Čemernice, na području opštine Kneževo, a uliva se u rijeku Vrbanju, nedaleko od Kotor Varoša. Kanjon ove rječice obiluje nizom prirodnih ljepota, brojnim virovima i vodopadima. Dikaprio je za objavu na Instagramu izabrao Opaki vir, koji svojim vodenim kaskadama i modrozelenom bojom zaista plijeni ljepotom.

 

Ime je dobio zbog svoje velike dubine i tamnozelene boje, zbog čega se oduvijek smatralo da se u njemu mogu kupati samo oni najhrabriji.

 

 

Planinarsko društvo “Vilenska vrela” iz Kneževa vodi kampanju za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke, u okviru projekta “Misli o prirodi” kojeg uz podršku ambasade Švedske provodi Centar za promociju civilnog društva.

 

Dijana Milisavić, sekretar PD “Vilenska vrela”, koja je i menadžer prijekta za zaštitu Cvrcke, kaže da ih je obradovao izbor slavnog holivudskog glumca.

 

 

– Drago nam je da je Leonardo Dikaprio u moru fotografija koje prikazuju prirodne ljepote Republike Srpske i Bosne i Hercegovine za svoju objavu izabrao upravo Opaki vir na rijeci Cvrckoj. To nam je samo još jedna potvrda da smo na dobrom putu i podstrek da istrajemo na zaštiti i očuvanju kanjona ove predivne planinske rijeke, kaže Dijana Milisavić.

 

U PD “Vilenska vrela” ističu da je dobrodošla svaka podrška naporima za očuvanje rijeka u BiH, bez obzira od kojih institucija ili ličnosti dolazila i da je važno da se širi svijest o tome.

 

Leonardo Dikaprio je na svom Instagramu kojeg prati preko 46 miliona ljudi napisao:

 

– Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice, uz poziv Vladi FBiH da trajno zaštiti posljednje divlje rijeke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata i lokalnih protesta koji su uslijedili, premijer FBiH Fadil Novalić javno je podržao proteste:

 

– Lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu uvjek ću podržati projeke na očuvanju okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje, mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i kao takve predati budućim generacijama – rekao je premijer Novalić.

 

Upravo te njegove riječi je Dikaprio citirao na svom Instagram profilu.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *