Pandemija će biti okončana do 2022. ?

Društvo

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge smatra da će se pandemija virusa korona završiti 2022. godine.

 

Kluge je za dansku televiziju DR rekao da će kovid 19 i dalje “vladati” tokom 2021, ali da će pandemijom biti lakše upravljati nego što je to bio slučaj prošle godine.

 

Uz napomenu da su najgori scenariji završeni, Kluge je istakao da sada postoji više informacija o virusu korona u odnosu na prošlu godinu, kada se virus prvobitno počeo širiti.

On je naglasio da niko ne može unaprijed znati budućnost kovida 19.

 

– Virus će i dalje postojati, ali ne mislim da će biti potrebna ograničenja. Ovo je optimistična poruka – naveo je Kluge.

 

Prema riječima zvaničnika, mutacije su normalne i virus pokušava da se prilagodi zaraženoj osobi, ali da postoji zabrinutost zbog brzog širenja mutacija virusa, prenijela je agencija Anadolija.

 

On je rekao i to da SZO pažljivo posmatra efikasnost vakcina protiv kovida 19 kada je riječ o sojevima virusa koji se brže šire, te da se vakcine mogu prolagođavati ukoliko bude potrebno i da nema potrebe da se razvijaju nove.

 

Kluge je napomenuo i to da virus neće izmaći kontroli usljed mutacija, ali da je potrebno shvatiti ih ozbiljno jer su zdravstveni sistemi, već pod velikim pritiskom.

 

Zvaničnik je nagovijestio da će se najveći problem pojaviti kada se oni koji su vakcinisani nađu u istom okruženju sa onima koji nisu primili vakcinu, te da je planiranje vakcinacije vrlo značajan faktor.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *