Stanivuković: Nevjerovatno je koliko se boje javnih okupljanja!

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je da je nevjerovatno da Skupština grada neće ni raspravljati o Odluci o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, koja predviđa slobodu javnog okupljanja i na drugim javnim površinama na području grada, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što je trenutno slučaj.

 

– Odluka nije prošla ni skupštinsku komisiju i to mi je prosto nevjerovatno da se toliko boje javnih okupljanja i da im ne odgovara mogućnost da se građani Banje Luke mogu okupljati na više lokacija – kazao je Stanivuković.

Sadašnja odluka predviđa da su javna okupljanja moguća samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što, kako je ocijenio gradonačelnik – nema smisla.

– Kakva je to vrsta demokratije da postoje samo dva mjesta na kojima vi možete da izrazite svoj stav – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, okupljanja mogu biti različitog karaktera, poput nedavnih aktivnosti organizovanih u cilju borbe protiv nasilja nad ženama.

– Predvidjeli smo da svako mjesto može biti potencijalno mjesto za javna okupljanja, a onda po osnovu zahtjeva sagledava se koja to lokacija može biti – kazao je on.

Ono što je ključno, kako je istakao – jeste da se maksimalno bori za proces demokratije, da je oživi u najvećem gradu u Republici Srpskoj.

Namjera je da se nova Odluka uskladi sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, između ostalog, propisuje da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja, kao i da se za ostvarivanje ovog prava ne smiju postavljati nikakva ograničenja, osim onih koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne i javne bezbjednosti.

Prijedlog za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u dijelu koji se odnosi na usklađivanje podzakonskih propisa sa međunarodnim standradima u oblasti slobode okupljanja, Gradu je predložilo i više udruženja građana.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *