Rijeka Cvrcka će uskoro postati prvi park prirode Kneževa!

Društvo

Članovi Planinarskog društva “Vilenska vrela” iz Kneževa, zajedno sa “Mladim aktivistima Kneževa” i “SEE Srpska” uspješno privode kraju projekat “Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa”.

 

Cilj ovog projekta je zaštita prirodnog naslijeđa na području opštine Kneževo i promocija planinskih, riječnih i šumskih rezervata i parkova prirode, a posebno kanjona rijeke Cvrcke i vodopada Vilenska vrela, te njihovo uvrštavanje na listu zaštićenih područja kod nadležnih institucija RS i BiH.

 

Menadžer projekta Dijana Milisavić ističe da je zadovoljna realizacijom projektnih aktivnosti, kao i podrškom lokalne zajednice i nadležnih institucija.

 

– Zahvaljujući donatorskim sredstvima Švedske i podršci CPCD, kao i predstavnika lokalne uprave, resornog ministarstva i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS, uspjeli smo da realizujemo sve aktivnosti na terenu, uprkos pandemiji virusa korona koja je obilježila proteklu godinu. Najveći problem nam je bio organizovanje akcija i skupova, jer je bilo perioda kada je na snazi bila stroga zabrana, tako da smo neke aktivnosti morali da prolongiramo, navodi Milisavić.

 

Uporedo sa aktivnostima na terenu, mapiranjem, uređenjem i obilježavanjem staza, te procesom zagovaranja, vođene su i aktivnosti na promociji ljepota kanjona Cvrcke.

 

– U kojoj mjeri smo uspjeli da promovišemo naše aktivnosti, a posebno ljepote kanjona Cvrcke, svjedoče brojne objave u medijima i reakcije na društvenim mrežama, ali i posjete planinara iz regije, koji su organoizovano došli čim su to okolnosti dozvolile, kaže menadžerica projekta.

 

Ponosna je što se za rijeku Cvrcku i njene ljepote čulo i vangranica Bosne i Hercegovine, ali i Evrope.

 

– Posebno nas raduje što je i glumac svjetskog glasa, ali i veliki aktivista za očuvanje prirodnih ljepota Leonardo Di Kaprio, objavio na svom Instagram profilu fotografiju Opakog vira uz objavu u okviru podrške borbi protiv izgradnje mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini.On vjerovatno ne zna gdje se nalaze Kneževo i rijeka Cvrcka, ali je izabrao fotografiju Opakog vira, koji je jedan od najljepših na rijeci Cvrcka, ističe Milisavić.

 

Kaže da su uspješni bili i u zagovaračkom procesu i da su njihove inicijative naišle na dobar odjek u resornim ministarstvima Vlade RS, kao i kod stručnjaka Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS.

 

– Prošle godine smo uputili zahtjev resornom ministarstvu da se područje kanjona rijeke Cvrcke zaštiti. U saradnjni sa Zavodom, pribavili smo sva potrebna mišljenja i saglasnosti i tako su stvoreni svi uslovi da se utvrde vrijednosti područja, predloži obuhvat i mjere zaštite i kroz dokument Studija zaštite, upute nadležnom ministarstvu na pripremu Akta o proglašenju, kaže Milisavić.

 

 

Osim toga, projektom su obezbjeđena i dodatna istraživanja, odnosno prikupljeni su podaci o pticama koje nastanjuju kanjon rijeke Cvrcke, te izvršeno topografsko mapiranje pećina. Navedeni podaci su objedinjeni na info-tablama mapirane i uređene kružne staze u dužini oko 14 km. Naravno, na ovim tablama biće prikazani i ostali podaci o biodiverzitetu Cvrcke, čim predstavnici Republičkog zavoda zaokruže svoja istraživanja.

 

Trenutni status kanjona Cvrcke, u skladu sa izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, jeste da je on planiran je za zaštitu u kategoriji Ib, kao posesbni rezervat prirode. Na nama je da ovaj proces ubrzamo i ja sam optimista. Vjerujem da će kanjon Cvrcke u dogledno vrijeme i zvanično postati park prirode, što će omogućiti njegovu zaštitu, ali i korišćenje u svrhu turizma, planinarenja i drugih vidova rekreacije, kategorična je Dijana Milisavić.

 

Projekat „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode opštine Kneževo“ dio šireg projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, uz finansijsku podršku Švedske.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *