Sve više korisnika u prihvatnoj jedinici Gerontološkog centra

Društvo

Temperature ispod nule i hladni zimski dani povećali su broj beskućnika koji spas i utočište traže u Prihvatnoj jedinici u okviru Gerontološkog centra na Paprikovcu. Trenutno ih je sedam, a nerijetko na njihova vrata zakucaju i oni koji su ranije dolazili.

 

Sve je veći broj onih koji nemaju krov nad glavom, a beskućnici sklonište najviše traže ovih dana. U Prihvatnoj jedinici dobiju obrok, piće, pažnju i toplu riječ.

 

Prema riječima direktora Gerontološkog centra Vinka Lolića, kapacitet je osam ležajeva, mada tokom januara i februara nerijetko prošire kapacitete. Dodao je da su, ako bude potrebno, spremni da izađu u susret osobama u potrebi.

 

– Dobiju sve kao i naši korisnici. Ošišamo ih, obrijemo, dobiju hranu i toplo piće, ako treba i ljekarsku njegu. Uz to, nisu pod vedrim nebom, tako da ne treba da se sekiraju za to – rekao je Lolić.

 

On kaže da u Prihvatnoj jedinici ostanu i do sedam dana, dok Centar za socijalni rad ne utvrdi šta dalje.

 

– Većina beskućnika je iz Banjaluke, ali nije isključeno da budu i iz okolnih gradova pa čak i zemalja. Vrata su otvorena za sve – rekao je Lolić.

 

Kaže da je poseban osjećaj kada prođe nekoliko dana, onda malo stanu na noge, osjećaju se potpuno drugačije, budu kao preporođeni.

 

– Oni kasnije, kada se vrate u život, osjećaju zahvalnost jer su prezadovoljni tretmanom, a baš u ovom vremenu bude najveća gužva – rekao je Lolić.

 

Glavna sestra Nada Jukić kazala je za “Glas Srpske” da se trenutno u Prihvatnoj jedinici nalazi sedam beskućnika.

 

– Lani smo imali 49 beskućnika. To su ljudi sa visokodruštveno neprihvatljivim ponašanjem, skloni prosjačenju, alkoholizmu, a posebno u ovom periodu bježe sa ulice – rekla je Jukićeva.

 

Prema njenim riječima, skoro svi dođu s nekim problemom.

 

– Lica sklona lutanju dođu zapuštena što se tiče higijene, a mi uradimo odmah higijenski minimum. Jednostavno, imaju identičan tretman kao i naši korisnici koji su u trajnom smještaju – rekla je Jukićeva.

 

Naglasila je da u Prihvatnoj jedinici imaju osam kreveta, ali se u zimskom periodu javlja veća potreba.

 

– Posebno u ovom periodu imamo ljude koji su već bili, tačnije, koji se vraćaju. Oni ovdje imaju toplinu i slobodu – rekla je Jukićeva.

 

Primjetna promjena

 

Glavna sestra Nada Jukić kaže da je te ljude skoro nemoguće prepoznati nakon tretmana koji dobiju u Prihvatnoj jedinici u okviru Gerontološkog centra na Paprikovcu.

 

– Nakon dan-dva oni budu preporođeni, ne mogu ni sami sebe prepoznati. Jednostavno, to su drugi ljudi, a vrati im se osmijeh na lice, što nema cijenu – rekla je Jukićeva.

 

Glassrpske.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *