Banjalučki sud oprostio sinu policajca koji je premlatio maloljetnika

Hronika

Osnovni sud u Banjaluci obustavio je krivični postupak protiv maloljetnog M.N, inače sina policajca, koji je u julu 2017. na školskom igralištu teško povrijedio tada četrnaestogodišnjeg J.L, saznaje Srpskainfo.

 

Zbog ovakve odluke suda sve troškove krivičnog postupka platiće poreski obveznici Republike Srpske.

 

Ogorčeni roditelji pretučenog J.L, višestrukog šampiona i rekordera BiH i Republike Srpske u plivanju, optužuju tužilaštvo da je namjerno vodilo istragu u pravcu da se na kraju donese rješenje o obustavljanju krivičnog postupka.

 

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo objasnio je da je istraga u ovom slučaju obavljena traljavo.

 

– Događaj je sa jedne strane kvalifikovan kao teška tjelesna povreda počinjena iz svjesnog nehata, a sa druge strane dokazi, među kojima su i izjave svjedoka, bile su u suprotnosti – naveo je izvor Srpskainfo.

 

Dvije operacije

Otac pretučenog dječaka Branislav Lekić istakao je da je tužilaštvo “vješto” odradilo posao.

 

– Tužilaštvo vrlo dobro zna odraditi svoj posao kada im je u interesu da se određena istraga obustavi ili kada predmet treba pasti na sudu. To je već svima odavno jasno, pa i nama roditeljima – istakao je ogorčeni otac.

 

On je podsjetio da je porodica, kao predstavnik oštećene strane, od početka imala neravnopravan status u istrazi.

 

– Moj sin je nakon napada koji se dogodio u julu 2017. imao dvije operacije i sreća je da se uspio oporaviti i da nije ostao invalid.

 

Nismo ni očekivali da će taj maloljetnik otići u zatvor, ali jesmo sankciju adekvatnu onome što je uradio, pa da mu više ne padne na pamet da povrijedi neko drugo dijete – ispričao je Branislav.

Dodaje kako je sve bilo jasno još u septembru prošle godine kada je porodica u pratnji advokata posljednji put bila na razgovoru u banjalučkom tužilaštvu.

 

– Od tada do danas niko nas više nije ni pozvao, a zvanično nismo obaviješteni ni o obustavljanju krivičnog postupka, što takođe govori u kakvoj zemlji i kakvom sistemu mi živimo. Pitam se samo kakav bi rasplet bio da sam ja kojim slučajem policajac, a taj maloljetnik “običan” klinac – naveo je ogorčeni otac.

 

“Priča o leptirićima”

Lekić je još ranije ispričao da je tokom posljednjeg razgovora u tužilaštvu imao osjećaj da tužilac pokušava banalizovati slučaj.

 

– Priča tužioca se mogla svesti na priču o dva leptirića koja su razigrano letjela iznad mirisne livade i u jednom trenutku je onaj, malo veći leptirić, slučajno zakačio manjeg i povrijedio mu krilce – ironično je prokomentarisao Lekić.

 

Tokom razgovora s tužiocem, dodao je on, imao je osjećaj kao da nije otac djeteta koje je nakon napada imalo dvije operacije u potpunoj anesteziji kako bi ga ljekari spasili da ne bude invalid.

 

Podsjetimo, policiji je u julu 2017. prijavljeno vršnjačko nasilje u kojem je sin policajca, inače stariji maloljetnik (17), napao tri godine mlađeg dječaka nanijevši mu teške povrede u vidu višestrukih preloma.

 

Nakon napada, J.L. je kolima Hitne pomoći prevežen u UKC Republike Srpske i podvrgnut četvoročasovnoj operaciji.

 

Tekst “EuroBlica” kao dokaz

Uoči obustavljanja postupka protiv maloljetnog M.N. odbrana je kao dokaz izvela tekst “EuroBlica” iz septembra prošle godine kada smo pisali o sumnjama porodice pretučenog dječaka u istragu tužilaštva.

 

Ovaj dokaz odbrane sud je prihvatio.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *