Sarajevski novinar pozvan u Tužilaštvo BiH

Hronika

Avdo Avdić, novinar portala “Žurnal” koji je autor teksta o navodnoj aferi u vezi s vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, pozvan je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u svojstvu svjedoka da iskaz.

 

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Avdić kazavši da je u Tužilaštvo BiH pozvan u ponedjeljak, te da je postupajući tužilac koji mu je poslao poziv Oleg Čavka.

 

Treba, međutim, naglasiti da prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

 

U navedenom članu se navodi da se kao svjedok ne može biti saslušana “osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođena te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne”.

 

Podsjetimo, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić saslušan je 15. marta u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *