Za ubistvo bebe roditeljima 29 godina zatvora

Hronika

Mladenka Šimić (26) iz Dragičine kod Gruda sklopila je sporazum sa Kantonalnim tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona i priznala krivicu za ubistvo novorođenčeta i osuđena je na 14 godina zatvora.
Kazna je izrečena nakon što je Kantonalni sud u Mostaru prihvatilo sklopljeni sporazum.

 

– Tužilaštvo je prilikom zaključivanja Sporazuma sa optuženom i njenim advokatom i određivanjem predložene sankcije, koja je u zakonskom okviru, cijenilo sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani optužene. Stoga, Tužilaštvo smatra da će izrečenom kaznom zatvora u trajanju od 14 godina biti zadovoljena kako specijalna, tako i generalna prevencija, te da će ona imati značajan uticaj kako na počiniocaa, tako i na druge eventualne počinioce navedenog kaznenog djela – potvrđeno je u tužilaštvu.

 

Podsjetimo, 28. februara ove godine, Kantonalno tužilaštvo HNK zaključilo Sporazum o priznanju krivuce i sa njenim suprugom Milom Šimićem, za ubistvo počinjeno prema svom tek rođenom djetetu.

 

Taj sporazum je početkom marta prihvatio Kantonalni sud u Mostaru, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

 

Što znači da je u ovom predmetu izrečena ukupna kazna zatvora u trajanju od 29 godina.

 

Prema navodima iz optužnice, Mile Šimić je 6. septembra došao u Mostar po suprugu, koja je taj dan napuštala bolnicu nakon poroda, i to u pratnji dvoje maloljetne djece.

 

Nakon što su zajedno krenuli vozilom prema Čitluku, u namjeri da ubiju novorođenče, Šimić je zaustavio automobil na Kobilovači pored makadamskog proširenja.

 

Njegova supruga je tada izvela djecu iz automobila da ne bi vidjela šta će njihov otac učiniti i s njima se udaljila. Šimić je sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu s novorođenčetom i bacio je u provaliju.

 

Novorođenče je glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo teške povrede glave, usljed kojih je nastupila smrt. Supružnici su se vratili u vozilo i zajedno s dvoje djece krenuli prema Mostaru i preko Žovnice se uputili u Grude. Šokantan slučaj otkriven je 12. septembra prošle godine.

 

Šimići su roditelji troje maloljetne djece, koja su smještena u “Majčino selo” u Međugorju.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *