Banjaluka: 52 vozača kažnjena zbog nedozvoljenog parkiranja na mjesta za invalide

Hronika

Na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Doboja kažnjena su 52 nesavjesna vozača zbog nepropisnog korišćenja parking prostora predviđenog za osobe sa invaliditetom, saopšteno je iz MUP Srpske.

 

Iz MUP RS navode da su zbog ovih prekršaja u Banjaluci sankcionisana 23 vozača, u Prijedoru 14, Bijeljini devet, a u Doboju šest vozača. Akcija u kojoj su policijski službenici sankcionisali nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila na mjestima predviđenim kao parking prostor za lica sa invaliditetom sprovedena je juče na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Doboja.

 

Iz MUP Srpske podsjećaju da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu koje je označeno kao parking prostor za lica sa invaliditetom, ako vozilo nije obilježeno znakom pristupačnosti, te da je za navedeni prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 40 KM.

 

Navedenim zakonom propisano je da vozilo, kojim upravlja lice kojem su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, mora biti obilježeno posebnim znakom, odnosno znakom pristupačnosti. Tim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme vožnje nalaze lica sa stoodstotnim stepenom invaliditeta, navedeno je u saopštenju.

 

Obaveza vozača koji imaju znak pristupačnosti je da ga postave na vidnom mjestu u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobanskog stakla vozila.

 

U MUP su precizirali da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima ili se lice sa invaliditetom prevozi u vozilu i daje pravo parkiranja vozila na mjestu označenom za parkiranje vozila sa navedenim znakom.

 

MUP Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se ponašaju savjesno i odgovorno i da vozila ne zaustavljaju i parkiraju na posebno označenim mjestima za parkiranje vozila, jer se na tim mjestima može samo parkirati vozilo obilježeno znakom pristupačnost.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *