Alešević: VSTS sam se žalio i ranije, niko mi nije odgovorio

Hronika

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, izjavio je da čeka odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što mu je ponuđen imunitet. Iskaz o slučaju “Tegeltija” i video snimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH – dao je 24. maja 2019. godine.

 

Snimak je objavio online magazin Žurnal, kao i transkripte Vajber poruka i navode o umješanosti Milana Tegeltije u koruptivne radnje.

 

– U početku smo razgovarali o prvim predmetima koje sam imao u sudu u Velikoj Kladuši, a onda i od drugim. Kada smo došli do pitanja video snimka i svega ostalog, tužiteljka je pitala da li želim imunitet. Pristao sam na to. Ona je rekla da će podnijeti zahtjev glavnoj tužiteljki da vidimo hoće li će odobriti – rekao je Alešević.

 

Istakao je da očekuje kako bi mogao sve iznijeti pred tužiteljkom.

 

– Iznio sam svoje probleme koje imam u sudstvu od 2011 do 2018. godine. Tu ima puno stvari. Na jednoj prijavi da se ja žalim na sudije Oštinskog suda u Velikoj Kladuši, a oni meni odgovaraju da sudije Oštinskog suda u Bihaću nisu prekršile ovlašćenja – dodao je on.

 

Alešević je dodao da je pisao VSTS-u BiH i Kancelariji disciplinskog tužioca.

 

– Tražio sam da me prime. U jednom trenutku sam imao razgovor sa kabinetom potpredsjednice VSTS-a BiH Jadranke Lokmić-Misirača. Izlistali su moju treću prijavu koju sam podnio Kancelariji duiscplinskog tužioca. Obećali su da će me ona nazvati – danas ili sutra. Sačekao sam ta dva, nije se javila i nazvao sam ponovo. Rekli su da ona ne smije primiti taj moj papir i da će me zvati direktno predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. To je bila 2018., prije nego što je načinjen video snimak. Međutim, nikada me nije nazvao. Sa mog fiksnog broja imam preko 200 poziva u VSTS. U BiH ne po stoji institucia kojoj se ja nisam žalio na tu pravosudnu mafiju. Žalio sam se mnogima. Niko nije odgovorio. Jedino je Agnecija za zaštitu ličnih podataka u jednom slučaju odgovorila – kazao je Alešević i dodao da je tri puta pisao Kancelariji disciplinskog tužioca.

 

Rekao je da se ne osjeća bezbjedno.

 

– Ne. Oni su meni, na neki način, zabranili pojavljivanje u medijima, a druga strana izlazi. Mogu i ja reći svoj dio priče ili ćemo slušati samo jednu stranu priče – zaključio je on za N1 i poručio da sutra dolazi u Sarajevo na najvaljene proteste.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *