Alešević zatražio imunitet kako bi ispričao šta zna o aferi “Potkivanje “

Hronika

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević koji je osumnjičen u predmetu “Potkivanje” danas se u Tužilaštvu BiH branio ćutanjem.

 

Njegov advokat Ifet Feraget je tražio da njegov klijent dobije imunitet kako bi ispričao sve što zna, piše Klix.

 

Feraget ističe da je sud taj koji odlučuje da li će se nekome dodijeliti imunitet, ali da je to Aleševiću uskratila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

 

– Glavna tužiteljka je odbila dati izjavu da svjedok neće biti gonjen, čime je Aleševiću uskraćena mogućnost da svjedoči o svim okolnostima jer bi o tome svjedočio, da je tužiteljca dala pozitivnu izjavu. Da mu je data ta mogućnost sud je taj koji bi na kraju potvrđivao odluku tužiteljke da mu se dodijeli imunutet. On nije dobio mogućnost da govori sve što zna – rekao je Feraget.

 

Advokat ističe da ovakva parcijalna istraga neće dovesti dovesti do odgovarajućih rezultata jer cilj nije boriti se protiv onih koji prijavljuju korupciju, već protiv korupcije. Feraget je dodao da je pravo protiv samooptuživanje zagarantovano svakoj oosbi.

 

– Alešević nije ovo prijavio da bi bio optužen nego da razotkrije korupciju – zaključio je advokat.

 

Alešević je osumnjičen za krivična djela “Davanje dara i drugih oblika koristi” i “Neovlaćeno prisluškivanje i tonsko snimanje”.

 

Pored njega u ovom predmetu je osumnjičen i inspektor SIPA Marko Pandža. U aferi “Potkivanje” jedan od aktera sa snimka je i predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *