Na Ilidži pronađena laboratorija za uzgoj kanabisa

Hronika

Sarajevska policija objavila je snimak ulaska u modernu laboratoriju za proizvodnju opojne droge otkrivenu u akciji “Labos” na Ilidži.

 

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga – Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na osnovu Naredbe Opštinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili pretres kuće koju koristi Elvis Brajlović.

 

U kući je pronađeno 350 stabljika biljke koja asocira na biljku kanabis, koje je Brajlović skupa sa još jednom osobom, čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane; jedna opremljena laboratorija za “in door” uzgoj biljke kanabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.) koja je opremljena radi uzgoja biljke kanabis i proizvodnje opojne droge, prenosi “Klix.ba”.

 

Pronađene su i 2 kutije sa suvom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, jedna drobilica, jedna vrećica sa bijelom materijom koja asocira na opojnu dogu amfetamin, 6 PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, jedan pištolj, 4 metka i 6 umjetničkih slika koje potiču iz krivičnog djela.

 

Takođe, na području opštine Ilidža, izvršen je pretres Adisa Poturkovića i tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suvom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon.

 

Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području opštine Ilijaš, koju Poturković koristi sa osobom za kojom se traga, od njega su oduzeti dijelovi za laboratoriju za “in door” uzgoj biljke kanabis: 81 separator, 416 PVC saksija, 4 cilindrična filtera vazduha, termostati, 2 samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora, 4 šperovane kutije sa ventilatorima, jedan ugradbeni ventilator, 51 sjenilo sa električnim grlima, 21 reflektor, jedan top za topli vazduh, više desetina metara električnih kablova ranih veličina, 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera, 2 ključa za cilindričnu bravu i dr.

 

Radi se o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije, koji su do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000 KM.

 

Brajlović i Poturković su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećom osobom, čiji je identitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga.

 

Osumnjičeni su za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Kantonalno tužilaštvo danas je predložilo da im se odredi jednomjesečni pritvor.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *