Najmanje deset lažnih diploma zaposlenih u institucijama FBiH

Hronika

Provjera diploma zaposlenih u federalnim institucijama do sada je pokazala da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma, a otkriveno je i nekoliko takvih službenika.

 

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula incijativu provjere diploma, rekla je da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije s hiljadama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ih ima i sa lažnim fakultetskim diplomama.

 

Ona nije željela precizirati o kojem se broju radi niti kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu FBiH, nakon čega će javnost o svemu biti detaljno obaviještena.

 

Neke su institucije tim svojim zaposlenim već dale otkaze, a neke su obavijestile i nadležno tužilaštvo – dodala je Dilberovićeva.

 

Diplome su provjeravale same institucije za svoje zaposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH, čiji bi izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro trebalo da bude na dnevnom redu Vlade.

 

Zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH donijela je Vlada početkom godine.

 

Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, među kojima je taj što su pojedini fakulteti počeli tražiti i do 350 KM za potvrde.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *