Suspendovana dva službenika SIPA

Hronika

Državni službenici, zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su uhapšeni u okviru predmeta “Blic”, u skladu sa članom 58. Zakona o državnoj službi u Institucijama BiH, preventivno su suspendovani do okončanja istrage ili krivičnog postupka, potvrdio je portparol SIPA Luka Miladinović.

 

Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužilaštva BiH službenicima SIPA Predragu Mrđi iz Banja Luke i Boži Purkoviću iz Istočnog Sarajeva odredio jednomjesečni pritvor, potvrdili su iz ove institucije.

 

Podsjećamo, u okviru operativne akcije „Blic“ policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Istočnog Sarajeva i Banja Luke 13. novembra 2019. godine uhapsili su dva državna službenika SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

 

Postoje osnove sumnje da su uhapšeni državni službenici SIPA-e prekoračili granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva „Pero“, saopštili su tada iz SIPA-e.

 

Kako saznajemo, službenici SIPA-e Predrag Mrđa i Božo Purković odavali su službene radnje koje su okviru predmeta “Pero” poduzimali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštititu.

 

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *