Banjalučani u strahu od brutalnih policijskih racija

Hronika

U Banjaluci tokom 2019. izvedene su 44 racije. To su operacije koje uznemiravaju Banjalučane i izvode se tokom večernjih časova u gradskim kafićima i klubovima. Svima je poznato da su banjalučke racije brutalne i mnogi ih se razlogom plaše.

 

U tim momentima ne smijete postavljati pitanje bilo da ste muškarac ili žena, policija vam pretura po ličnim stvarima, ali i automobilima. Ljudi ne znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama koje lako mogu eskalirati u policijsko nasilje.

 

Uglavnom se tokom racija pronalaze manje količine opojnih droga, pa smo banjalulkoj policiji postavili pitanje koliko košta izvođenje jedne operativno-taktičke radnje „Racije“. Odgovor od policije na ovo pitanje nismo dobili.

 

Banjalučku policiju pitali smo na osnovu čega se planiraju racije, zašto se izvode u određenim kafićima i na osnovu kojeg razloga:

 

“Racija se planira na osnovu raspoloživih bezbjednosnih podataka ili procjene, odnosno prognoze da će se na mjestu njenog vršenja naći i uhapsiti izvršioci krivičnih djela i prekršaja i lica za kojima se traga i preduzeti druge mjere i radnje od značaja za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja.

 

Dakle, cilj racije sastoji se u: sprečavanju vršenja krivičnih djela i prekršaja, pronalaženju i hapšenju izvršilaca krivičnih djela i prekršaja, pronalaženju i lišenju slobode lica za kojima se traga, pronalaženju i obezbjeđenju predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom i prekršajnom postupku, otkrivanju novih punktova (kriminogenih žarišta) i objekata gdje se sastaju kriminogena i druga devijantna lica”, kažu iz PU Banjaluka.

 

Racija se vrši na osnovu ovlašćenja datih policiji, odnosno u skladu sa članom 29. i 41. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Racija je isplanirana operativno – taktička radnja, a sprovodi se munjevito, radi iznenadne kontrolene određenog broja lica koja su zatečena u blokiranom prostoru ili objektu.

 

Banjalučani su se ranije žalili na brutalnost ovih operacija. Banjalučanin Petar Perduv koji je svjedočio raciji koja se desila 29. septembra u ranim jutarnjim satima u jednom kafići rekao je da je za njega najteži prizor, a vjeruje i za sve ostale prisutne te večeri, bio odnos prema jednoj djevojci.

 

“Tu djevojku poznajem od ranije. Ona je stajala za stolom za kojim sam se i ja našao, a zbog nevjerice onog što je vidjela pred svojim očima, prepadnuto i kiselo se nasmijala. Taj osmijeh se nije čuo, ali ga je jedan pripadnik MUP-a vidio, zatim je prišao, uhvatio djevojku za ruku i strgao sa sećije na kojoj je sjedila. Djevojka je pala u prethodno razbijeno staklo, zatim su je podigli i brutalno izbacili. Zatim, mog druga, nakon odgovora na pitanje kako se zoveš, jedan od pripadnika MUP-a odgovara ‘A TI SI TAJ’ i nakon toga slijedi jak udarac u potiljak. On ih je tužio, ali sam siguran da nikad neće dobiti odgovor, jer su svu brutalnost snimili ličnim kamermanom, što govori da im je država dala pravo da verbalno i fizički maltretiraju bez ikakvog osnova”, priča Perduv.

 

Na kraju se može postaviti pitanje zašto se ove operativno-taktičke radnje „Racije“ moraju izvoditi na ovaj način, da li je to način na koji Banjaluka želi da se predstavi građanima, ali i turistima koje željno iščekuje.

 

buka.com

 

Tagged