Banjalučkog ugostitelja konobari oštetili za više od 100.000 KM

Hronika

Poznati banjalučki ugostitelj bio je primoran da otpusti skoro sve zaposlene konobare zbog sumnje da su mu na prevaru ukrali više od 100.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

 

Riječ je o veoma poznatom banjalučkom ugostitelju, koji u svom vlasništvu ima više kafića i restorana.

 

Ime vlasnika i nazivi restorana poznati su redakciji, ali zbog toga što slučaj nije prijavljen policiji, to nećemo objavljivati.

 

Da se krađa desila, potvrdio nam je i sam vlasnik restorana.

 

Prema saznanjima Srpskainfo, konobari u više njegovih lokala su saznali kako mogu „provaliti“ u sistem u koji se unose računi i sve druge stvari u vezi sa ugostiteljstvom i poslovanjem ovih restorana.

 

– Vlasnik sumnja da su oni na taj način duže vremena uzimali novac iz pazara, a da to on nije mogao primjetiti. Pošto su konobari našli način da manipulišu računima, on u računovodstvenim i knjigama šanka nije uočio nikakve nepravilnosti – pojasnio je naš izvor.

 

Krali mjesecima

 

Dodaje da se sumnja da su krađe trajala mjesecima, prije nego što su vlasnik i ostali zaposleni u lancu ovih restorana primjetili da nedostaju veće količine novca.

 

– Vlasnik tih restorana nedavno je shvatio da ipak nešto ne štima sa pazarima u njegovim restoranima, što mu je postalo sumnjivo. On je krenuo da provjerava sve kako bi utvrdio gdje je problem i zašto su mu pazari dosta manji u posljednje vrijeme – ističe sagovornik Srpskainfo.

 

Nije mu dugo trebalo da otkrije šta se krije iza toga, odnosno da utvrdi da su konobari shvatili kako mogu ući u program te firme i da mijenjaju određene podatke.

 

– Nakon što su to shvatili, konobari su svakodnevno krali pazar od vlasnika i mijenjali stvarno stanje u programu. Kada je vlasnik ovih ugostiteljskih objekata shvatio da ga radnici mjesecima potkradaju otpustio je sve zaposlene na koje je sumnjao – pojašnjava naš sagovornik, blizak vlasniku restorana.

 

Bez prijave policiji

 

Kaže da je vlasnik zatim uporedio pazare tih restorana, u periodu iz prošlih godina sa periodom kad sumnja da je pokraden.

 

– Utvrdio da je ogromna razlika u pazarima. Pretpostavlja da mu ukradeno mnogo više od 100.000 maraka – dodao je pomenuti sagovornik.

 

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnik restorana je kontaktirao i policiju oko ovog slučaja, ali na kraju nije podnio zvaničnu prijavu protiv bivših konobara.

 

Vlasnik restorana je potvrdio u razgovoru za Srpskainfo da je imao probleme sa konobarima i da je, kako kaže, sam sve to riješio.

 

– Oni su ušli u naš sistem i radili određene nepravilnosti. Svi koji su to radili dobili su otkaz – prokomentarisao je vlasnik restorana za Srpskainfo.

 

Krao od kolega

 

Banjalučka policija uhapsila je R.S. konobara restorana „Bizar“ u Banjaluci zbog sumnje da je od ostalih radnika krao novac i na taj način prisvojio oko 1.900 maraka.

 

U policijskoj upravi Banjaluka rekli su, ne navodeći ime lokala, da su radnici „Bizara“ prijavili da im je nestalo oko 250 maraka iz zaključanog ormara, a koji oni koriste. Daljim provjeravama utvrđeno je da je najmanje još pet puta krao novac i ukupno uzeo oko 1.900 maraka.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *