Sve više detalja o seksualnom zlostavljanju pacijenta na UKC

Hronika

O seksualnom zlostavljanju pacijenta na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci svoje iskaze su, pored medicinskih radnika sa Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, dali i bliski članovi porodice, ali i pacijent koji je bio žrtva, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

 

Supruga pacijenta je u svom šokantnom iskazu pred istražiocima navela da je sa svojim mužem razgovarala 19. januara, nakon što mu je izvađena „kanila“, te da je posjeti u više navrata prisustvovao i doktor Darko Golić.

 

Ona je ispričala da je prilikom ulaska Golića u sobu osjetila promjenu u ponašanju svog supruga, odnosno vidnu uznemirenost.

 

– U jednom trenutku ostala sam sama sa suprugom, kada se začuo glas doktora Golića u hodniku. Tada se suprug uplašio i rekao: „Joj, doktor“. Upitala sam ga šta je bilo i koga se uplašio, na šta joj je suprug uzvratio riječima „Doktora, jer me dira“, a na pitanje gdje, odgovorio je „Svuda“ – ispričala je supruga pacijenta čiji je identitet takođe poznat redakciji.

 

Čudno ponašanje

 

Dodala je i da je Golić u više navrata poljubio njenog muža dok je bila u „šok sobi“, što joj je, kako je rekla, bilo neprirodno.

 

– Jednom ga je poljubio u ivicu usta govoreći: „Ko je tebe spasio“. Zatim se obraćao riječima: „Ko je s tobom cijelu noć“ – ispričala je supruga žrtve seksualnog zlostavljanja.

 

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka vodi istragu protiv osumnjičenog Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje na UKC RS, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “obljuba nad nemoćnim licem”. Krivično djelo tužilaštvo će, pored materijalnih dokaza, potkrijepiti i izjavama 12 svjedoka.

 

Prema istražnoj dokumentaciji, u koju je Srpskainfo imao uvid, Golić je krivično djelo počinio 19. januara ove godine u vremenskom periodu između 19 i 22 sata u prostorijama UKC Republike Srpske, Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje.

 

Zaposleni medicinski radnici su otkrili šokantne detalje onoga šta su vidjeli kritične večeri tokom dežurstva 19. januara ove godine u vremenskom periodu od 19 do 22 sata u izolovanoj „šok sobi“.

 

Vidjeli kako ljubi žrtvu

 

Ispričali su da je pacijent bio u toliko teškom stanju i da je pravo malo čudo što se uspio u potpunosti oporaviti nakon 50 dana kome u kojoj se nalazio zbog teških povreda vitalnih organa.

 

– Imao je male šanse da preživi, ali zadnjih dana su mu se popravile motoričke funkcije. Ipak, i dalje ne može sam da funkcioniše. Takvi pacijenti na odjelu su fiksirani na način da su im ruke vezane kako bi se spriječilo samopovređivanje. Na kraju smjene, zajedno sa ostalim kolegama iz prve smjene i kolegama koji su došli u drugu smjenu, krenuli smo u redovan obilazak pacijenata u takozvanoj šok sobi – navodi u svjedočenju jedna od medicinskih sestara.

 

Njene riječi su potvrdile i ostale prisutne kolege.

 

– Prilikom ulaska u izolovanu „šok sobu“, u kojoj se nalazio pacijent u namjeri da mu svi zajedno poželimo brz oporavak, jer je bio u teškom fizičkom stanju, a prethodnog dana probudio se iz kome i počeo da komunicira, u njoj se već nalazio dežurni ljekar, doktor Golić. Stajao je iznad pacijenta, svojom rukom držeći njegovu glavu. Ljubio ga je u usta – navodi se u svjedočenju.

 

U tom trenutku Golić je svoje kolege samo pogledao i mirno nastavio da ljubi pacijenta. Svi su ubrzo izašli iz sobe i obavijestili glavnu sestru, kako bi ona dalje obavijestila nadležne.

 

“Grizao ga je po tijelu”

 

Drugi svjedoci, osim što su potvrdili izjavu o ljubljenju, potvrdili su i da su, u vrijeme kada je doktor Golić, na vlastito insistiranje, ostajao sam s pacijentom u šok sobi kritične večeri, vitalni parametri pacijenta, koji su bili posmatrani na izdvojenom monitoru, otkrivali da je muškarac jako uznemiren.

 

Svjedok koji je pacijenta obišao oko 20 sati kritičnog dana ispričala je da je pacijent u razgovoru pričao kako ga je Golić grizao po tijelu, nakon čega je primjetila krvave tragove na krevetu i pacijentovom polnom organu!

 

Ove povrede pacijent nije sebi mogao nanijeti, jer je bio vezan.

 

Drugi svjedok, koji je kritične večeri ušao oko 21.30, ispričao je da je pokušao pacijentu uključiti infuziju, ali da je za njim odmah ušao doktor Golić i zatražio da napusti sobi, jer će on (Golić) paziti na pacijenta.

 

Određen jednomjesečni pritvor

 

Osnovni sud u Banjaluci odredio je juče jednomjesečni pritvor Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS. Pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ali i ponavljanja krivičnog djela.

 

Advokat Jevto Janković kratko je izjavio da su sud i tužilaštvo centri političke moći u Srpskoj.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *