U dvije akcije oduzete cigarete i rezani duvan u vrijednosti 58.000 KM

Hronika

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u dvije odvojene akcije oduzeli su cigarete i rezani duvan u vrijednosti 58.000 KM.

 

Kod pet osoba na području Tuzle pronađena je veća količina cigareta i rezanog duvana koji nije bio obilježen na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe.

 

Kako su naveli iz UIO BiH, radi se o 3.511 paklica cigareta, 117 kg sitno rezanog duhana i 510 paklica ručno motanih cigareta.

 

U drugoj odvojenoj akciji na području koje pokriva RC Tuzla, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja kod fizičkog lica pronašli su i oduzeli veću količinu robe stranog porijekla različitih robnih marki za koju nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju za porijeklo robe.

 

“Protiv lica kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijeće se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH”, saopštili su iz UIO BiH.

 

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *