FUP preuzima istragu o pljački bankomata

Hronika

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37), koji su u nedjelju uhapšeni nakon što su zatečeni sa 99.960 maraka koje su ukrali s bankomata jedne banke u Bihaću, pritvoreni su prema rješenju Kantonalnog suda u Bihaću, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

 

Kako “Avaz” saznaje, sumnja se da banda broji najmanje 10 članova, a istragu u ovom predmetu preuzela je Federalna uprava policije, jer su se pljačke dešavale u gotovo svim kantonima. Formiran je tim istražilaca koji prikupljaju dokazni materijal iz svih kantona.

 

Kod Ukrajinaca su, kako se navodi, pronađeni mobiteli, a trenutno se radi na otkrivanju s kim su komunicirali.

 

Spekuliše se da je ova banda ukrala više od dva miliona maraka, te da su opremljeni specijalnim dekoderima i kompjuterima. Među istražiocima kola i informacija da su specijalni kodovi koji se koriste u bankomatima “provaljeni”.

 

Nakon što su Ukrajinci ispitani, postupajući tužilac je uputio Kantonalnom sudu u Bihaću prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo kompjuterske prevare te postojanja pritvorskih razloga – opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i od ponavljanja krivičnog djela.

 

Kantonalni sud u Bihaću je rješenjem odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima, pri tome cijeneći da postoji samo opasnost od bijega, a ne i druga dva predložena pritvorska razloga.

 

Zbog toga će se, prema saznanjima “Avaza”, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona žaliti Krivičnom vijeću Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Istraga o do sada nezabilježenom načinu krađe novca iz bankomata u BiH nastavljena je i danas, a, kako “Avaz” saznaje, juče je ispražnjen bankomat u Orašju.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *