Većina deportovanih državljana BiH bila u borbama oko Alepa

Hronika

Većina deportovanih državljana BiH, koji su se borili na strani terorističke organizacije “Islamska država”, učestvovali su u direktnim borbama u Siriji, posebno oko Alepa, navedeno je u dokumentaciji bezbjednosnih agencija u BiH.

 

Džihadisti iz BiH bili su veoma radikalni i u borbama i u svojim uvjerenjima i kao takvi predstavljaju veliku bezbjednosnu prijetnju za BiH ali i cijeli Balkan, posebno, jer se jedan broj njih vratio u BiH, a drugi će tek biti vraćen, navodi se u dokumentaciji koja je u posjedu portala Banjaluka.net.

 

Prema navodima ovog portala, u BiH su isporučeni sa vidnim povredama od gelera, metaka, ali i sa opekotinama, što upravo pokazuje da su učestvovali ili bili u zonama sukoba.

 

Tim teroristima, koji su u prethodnom periodu boravili u u kampovima i zatvorima u dijelu Sirije koji kontrolišu kurdske snage sa međunarodnom koalicijom, u BiH će biti suđeno zbog organizovanja terorističke grupe, protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i za terorizam.

 

Prema podacima banjalučkog portala, u BiH se vratilo sedam muškaraca, šest žena i 12 djece, a iz dokumentacije bezbjednosnih službi u BiH vidljivo je kada su i gdje ta lica otišla, gdje i u kojoj jedinici su se borili, kao i njihovi lični podaci i fotografije.

 

– Od pogleda na njihove fotografije stiče se utisak da su pravi islamisti, sa prepoznatljivom fizionomijom lica, navodi ovaj portal.

 

Među njima su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić.

 

Keserović, zvani “Abu Muhamed el Bosni” i “Muhamed i Japa”, rođen je 16. juna 1984. godine u Zavidovićima. U Siriju je otišao u januaru 2013. godine sa namjerom da se bori na strani “Islamske države”, piše banjalučki portal.

 

Informacije bezbjednosnih agencija BiH pokazuju da je riječ o veoma radikalnoj osobi koja je na internet portalima objavljivala snimke na kojima prijeti i poziva na ubijanja. Za njim je bila raspisana crvena potjernica Interpola.

 

Armen Dželko, zvani “Abdulah rus”, rođen je 24. aprila 1990. godine i živio je u sarajevskoj opštini Hadžići. U Siriju je otišao u februaru 2013. godine avionom iz Sarajeva preko Istanbula. Kao pripadnik terorističke “Islamske države” učestvovao je u borbama u Siriji, a nalazio se u jedinici Bajre Ikanovića u okolini Alepa.

 

Hamza Labidi rođen je 12. septembra 1998. godine u Zavidovićima, gdje je i živio. U Siriju je otišao polovinom juna 2016. godine zajedno sa majkom Sadžidom, gdje su se pridružili još jednom državljaninu BiH na strani “Islamske države” Emiru Ališiću. I za Labidijem je bila raspisana crvena potjernica Interpola.

 

Milarem Berbić, zvani “Ibn Ibrahim”, rođen je 30. decembra 1954. godine u mjestu Pepelari, a živio je u Zenici. U Siriju je otišao krajem avgusta 2014. godine letom iz Sarajeva, preko Istanbula.

 

Muharem Dunjić, rođen 30. januara 1974. godine u Jajcu, u Siriji je kao pripadnik “Islamske države” učestvovao u borbama protiv snaga Bašara Al Asada.

 

Senad Kasupović, zvani “Muatesim”, rođen je 23. januara 1980. godine u Velikoj Kladuši. U Siriju je otišao polovinom jula 2013. godine letom iz Sarajeva, preko Istanbula. Zbog učešća na strani terorističke organizacije “Islamska država” uhapšen je u aprilu prošle godine u Siriji zajedno sa Dunjićem, a potom je krajem godine deportovan u BiH.

 

Emir Ališić, zvani “Ebu Talha”, rođen je 23. septembra 1970. godine u Sanskom Mostu, a živio je u Zavidovićima. U Siriju je otišao početkom avgusta 2013. godine zajedno sa suprugom i šestoro djece.

 

Tamo se priključio borbama na strani “Islamske države”, u jedinici kojom su rukovodili državljani BiH Goran Pavlović i Ramo Pazara. I on je u aprilu prošle godine uhapšen u Siriji zajedno sa Kasupovićem i Dunjićem.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *