Ocu i sinu iz Sarajeva za ubistvo komšije 23 godine zatvora

Hronika

Savjet Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Žana Knežević danas je izreklo presudu kojom su otac i sin, Suvad (51) i Enes (23) Bašalić, koji se terete da su 17. avgusta 2018. godine u naselju Hrasno u Sarajevu ubili komšiju Azema Ćesira (43), osuđeni na ukupno 23 godine zatvora.

 

Suvadu Bašaliću je izrečena kazna od 12, a Enesu 11 godina zatvora, te im je produžen pritvor.

 

Sudski savjet u cijelosti je prihvatio navode iz optužnice, kojom se ocu i sinu stavlja na teret ubistvo počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju.

 

“Bezobzirnost se ogleda u tome što nisu dozvolili oštećenom nikakvu odbranu”, rekla je sutkinja Knežević nakon što je detaljno obrazložila presudu.

Prema navodima iz optužnice, nakon svađe Suvada i Azema u Milinkladskoj ulici oko prilaznog puta, Enes Bašalić se dovezao “renoom”, kojim je udario komšiju Azema. Ćesir je pao na stomak i kada je pokušao pužući da se udalji, Enes je izašao iz vozila i nastavio ga tući šakama po glavi.

 

Navodi se da je Suvad uzeo lopatu i njome udarao Ćesira po glavi i vratu dok ga je Enes nastavio udarati nogama i rukama.

 

Usljed teških povreda vrata i glave, Azem Ćesir je podlegao na licu mjesta.

 

Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je u obzir da ranije nisu kažnjavani te da su izrazili kajanje zbog svega. Takođe, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili su smanjeno uračunljivi, ali ne toliko bitno da nisu mogli shvatiti posljedice svog djelovanja.

 

Odbrane su najavile žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

 

(Avaz)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *