Migranti uhapšeni nakon pokušaja da provale u “Biru”

Hronika

Pripadnici Policijske stanice u Bihaću u utorak oko 19 sati lišili su slobode šestoricu migranata starosti između 19 i 22 godine koji su nasilno željeli ući u prihvatni centar “Bira”, potvrdio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

 

Istakao je da su oni, nakon policijske obrade, predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima.

 

“Policija je djelovala na uspostavljanju javnog reda i mira, koji je bio narušen od strane oko 200 migranata koji nisu smješteni u kampu, ali su pokušali ući u objekat. To su spriječili zaštitari koji brinu o sigurnosti unutar centra, a nakon dojave policija je izašla na lice mjesta i pokušala smiriti nezadovoljne migrante. S obzirom na to da nisu željeli postupiti po uputama policijskih službenika, na lice mjesta upućeno je pojačanje, tako da se u nekih pola sata situacija smirila”, istakao je Šiljdedić.

 

Dodao je kako nije bilo upotrebe vatrenog oružja, kako su pojedini mediji objavili, te da je slobode lišeno šest državljana Pakistana, koji su bili organizatori nemira.

 

Prema njegovim riječima, nakon što su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima, policija je zahtijevala da budu deportovani s područja Unsko-sanskog kantona, s obzirom na to da ova lica nisu kod sebe imala lična dokumenta.

 

Inače, u prihvatnom centru “Bira” trenutno boravi 2.500 migranata koji imaju osiguran smještaj i hranu.

 

Istovremeno, u porastu je broj ilegalnih stranih državljana na području ovog kantona, a prema procjenama policije svakodnevno ih dolazi preko stotinu.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *