Krivični predmet o prvom slučaju virusa korona u Mostaru

Hronika

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona formirali su krivični predmet povodom slučaja koji se desio sa 16. na 17.mart 2020. godine u vezi sa prijemom pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran virusom korona.

 

“Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica te zbog postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih dijela protiv zdravlja ljudi kako pacijenata, tako i ljekara koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, Tužilaštvo će putem Naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to, obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba”, saopštili su iz Tužilaštva HNK.

 

U saopštenju su apelovali na sve građane, institucije i javne medicinske ustanove da se u novonastaloj situaciji pridržavaju uputa kriznih štabova koji su formirani na područjima kantona, FBiH i BiH, kako bi se suzbilo širenje i prenošenje virusa korona, pa tako i nastale pandemije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *