MUP RS obustavlja prekršajne postupke protiv 18 osoba

Hronika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske naložilo je da se obavijeste nadležni sudovi o obustavi prekršajnih postupaka protiv 18 osoba, koji su pokrenuti na temelju Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, te Odluke o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske.

 

Oba normativna akta stavljena su van snage pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora, a u vezi s tim, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se MUP-u RS sa upitom šta će biti s prekršajnim postupcima pokrenutim na osnovu tih odluka.

 

”U skladu sa ranijim saopštenjem Ministarstva, policijskim upravama MUP-a Republike Srpske daje nalog da se pokrenu postupci poništavanja prekršajnih naloga izdatih po osnovu ta dva normativna akta, pridržavajući se procedure propisane Instrukcijom o načinu primjene Zakona o prekršajima”, pojašnjeno je u odgovoru iz MUP-a.

 

Takođe, za prekršaje koji su izdati po istom osnovu, koji su procesuirani putem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naloženo je da se obavijeste nadležni sudovi da se odustaje od podnesenih zahtjeva.

 

Iz MUP-a Republike Srpske su napomenuli da je u skladu s tim aktima, dok su bili na snazi, izdato ukupno 18 prekršajnih naloga fizičkim osobama, a da nijedan nalog nije izdat pravnom subjektu odnosno medijskoj kući.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *