Kormak: BiH ima priliku da napreduje ka EU

Politika

Morin Kormak, odlazeća ambasadorica SAD, u razgovoru za prinatane medije kaže da BiH ima priliku da ostvari napredak ka EU, te da je mišljenja da će to iskoristiti i da Amerika podržava BiH.

“Izazovi jesu jasni. Korupcija je osnova svih njih, i nije važno da li se radi o političkoj korupciji ili političkoj kontroli ekonomije, ili pak, fokusiranja na nešto što je nebitno, umjesto na prave reforme, te blokadama koje su očite na svim nivoima u BiH. Ukoliko građani ove zemlje mogu zajedno da djeluju, ako pronađete isitnske lidere koji će istupiti i voditi ovu zemlju, mislim da će rješavanje pitanja korupcije otvoriti dobru budućnost za BiH. Međunarodna zajednica je apsulutno spremna da vas u tome podrži. Mi to podržavamo, ali ni u jednoj zemlji svijeta međunarodna zajednica ne može promijeniti i riješiti taj problem. Neki lokalni lideri, na političkom, pravosudnom, tužilačkom nivou moraju biti ti koji će donijeti promijene i nadam se da postoje ljudi koji su spremni to da urade i da zemlja krene naprijed”, kaže Kormak.

Ona ističe da je naredni korak na putu ka NATO-u veliko postignuće i velika šansa za BiH.

Govoreći o kritikama kojima je bila izložena od zvaničnika u Republici Srpskoj, Kormak je kazala kkao ona provodi politiku Vlade SAD, te da ni jedan američki ambasador nema pravo da bude “frilenser”.

“Imamo jasnu definiranu međuresornu politiku i dijelom sam tog procesa i provodim politiku svoje vlade. Mi se ne miješamo, mi podržavamo BiH, mi podržavamo sve dijelove BiH”, poručila je Kormakova.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *